Bezowe choinki
Bezowe choinki powstały z potrzeby chwili. W przedszkolu u córki organizowany jest świąteczny kiermasz, na który każde z dzieci ma coś przynieść. Miałyśmy upiec pierniczki, ale kilka innych mam także ma taki plan, więc nie chciałam się powtarzać. I tak wpadłam na pomysł, żeby upiec bezowe choinki i przyozdobić je cukrowymi perełkami. Mało z nimi pracy, a wyglądają uroczo. Można postawić je na świątecznym stole, pięknie go udekorują albo podarować w charakterze drobnego upominku.
ew.cukrowe perełki do dekoracji
Studzimy je w uchylonym piekarniku.
Przepis na Thermomix
Idealne białka do pieczenia bezy powinny być bardzo dobrze oddzielone od żółtek i mieć temperaturę pokojową. Białka przelewamy do suchego i czystego naczynia miksującego. Zakładamy motylek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy 5min/obr.4 – nie zakładamy miarki. W tym czasie stopniowo MAŁYMI porcjami dodajemy cukier. Dodajemy zielony barwnik. Jego ilość zależy od intensywności koloru, jaki chcemy uzyskać. Dokładamy sok z cytryny i ponownie miksujemy pianę 30s/obr.4.
Ubitą pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i za pomocą tylki (np.Wilton 2M) wyciskamy bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy 3 piętra, od największego do najmniejszego i posypujemy cukrowymi perełkami.
Studzimy je w uchylonym piekarniku.