Klasyczne masło orzechowe to smarowidło, którego nie może zabraknąć w moim domu. Łucja jest w nim zakochana i wyjada je prosto ze słoiczka, dodaje do kaszy lub je na kanapce. Masło orzechowe piernikowe mignęło mi kiedyś na sklepowej półce i od razu zapragnęłam przygotować jego domową wersję. Jest bardzo smaczna i taka świąteczna, pachnie po prostu obłędnie. To dobry pomysł na drobny bożonarodzeniowy upominek dla rodziny czy znajomych.
![[Tags] mas%25C5%2582o%2Borzechowe%2Bpiernikowe Masło orzechowe piernikowe](https://2.bp.blogspot.com/-JiHpTygSyKE/WimO-_YU7DI/AAAAAAAAIjs/Mm402VE9-Dwl4s53s8ZggTBYlsJabwi0gCLcBGAs/s640/mas%25C5%2582o%2Borzechowe%2Bpiernikowe.jpg)
Składniki
300 g orzechów ziemnych
(solonych lub niesolonych)
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka miodu
ew. 1 łyżeczka oleju kokosowego
![[Tags] mas%25C5%2582o%2Borzechowe%2Bpiernikowe Masło orzechowe piernikowe](https://3.bp.blogspot.com/-oU89bRlkxS0/WimPMCV_U4I/AAAAAAAAIjw/quZTobkAp2slRSibPFyzJFPRIMAr3dW-wCLcBGAs/s640/mas%25C5%2582o%2Bpiernikowe%2Bthermomix.jpg)
Jeżeli używamy świeżych i nieuprażonych orzechów, musimy je wcześniej podpiec, dzięki czemu masło orzechowe będzie miało bardziej wyrazisty smak i kolor. Orzechy wsypujemy na suchą i rozgrzaną patelnię i podprażamy je przez kilka minut, mieszając co kilka chwil.
Orzechy możemy także uprażyć w piekarniku. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C. Pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 10 minut do lekkiego zarumienienia, mieszając je od czasu do czasu.
Następnie przesypujemy orzechy do malaksera, dodajemy przyprawę do piernika, miód i ewentualnie łyżkę oleju kokosowego. Orzechy miksujemy przez około 10-12 minut, aż zostaną zmiażdżone i powstanie z nich oleista masa.
Masło orzechowe piernikowe przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do miesiąca.
![[Tags] mas%25C5%2582o%2Borzechowe%2Bpiernikowe Masło orzechowe piernikowe](https://2.bp.blogspot.com/-940uu0ERBSQ/WimQBr7QhLI/AAAAAAAAIj8/chTauzsQXB4kGX4k9VBYkeijOLcRxNgtwCLcBGAs/s640/mas%25C5%2582o%2Bz%2Bfistaszk%25C3%25B3w%2Bthermomix.jpg)
Przepis na Thermomix
Uprażone orzechy (w piekarniku) lub w Thermomixie (7min/100’C/obr.2) wkładamy do naczynia miksującego, dodajemy przyprawę do piernika, miód i ewentualnie olej kokosowy i mielimy 1min/obr.10. Otwieramy naczynie, zgarniamy kopystką z brzegów orzechy i jeszcze raz miksujemy 15s/obr.7. Jeżeli masło orzechowe nadal jest za suche, dokładamy kolejne sekundy miksowania, aż masło stanie się lekko oleiste. Masło piernikowe orzechowe przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do miesiąca.
Smacznego!
![[Tags] mas%25C5%2582o%2Borzechowe%2Bpiernikowe Masło orzechowe piernikowe](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 1 275 times, 1 visits today)