Bułki jogurtowe

Lubię te niespieszne weekendowe śniadania, kiedy mam czas zagnieść ciasto na domowe pieczywo. W ostatnim czasie piekłam głównie chleby, ale zachciało mi się ciepłej bułeczki.

Bułki jogurtowe są bardzo proste w przygotowaniu, a przy tym ładnie wyrastają i są naprawdę smaczne. Pasują zarówno do miodu czy konfitury, jak i do wędliny, czy kanapek z serem i z pomidorem. Trudno się oprzeć tym bułkom, szczególnie, gdy podajemy je jeszcze lekko ciepłe.

Inne propozycje pszennych bułek:
– Bułeczki z rozmarynem
– Bułki poranne
Bułki wrocławskie

bu%25C5%2582ki%2Bjogurtowe Bułki jogurtowe
Składniki
500 g mąki pszennej
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml letniej wody
30 g drożdży
1 jako
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
bu%25C5%2582ki%2Bjogurtowe Bułki jogurtowe
Najpierw przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do kubka wkruszamy drożdże, wlewamy do nich miód, 1 łyżkę mąki i tyle letniej wody (z tych 100 ml), żeby zakryła drożdże. Rozcieramy składniki i odstawiamy na 15-20 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jogurt, rozmącone jajko, olej, sól, pozostałą część wody oraz porośnięty zaczyn drożdżowy. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto, jest dość luźne.
Wyrobione ciasto przekładamy do ceramicznej miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką na około godzinę do podwojenia objętości.
bu%25C5%2582ki%2Bjogurtowe Bułki jogurtowe
Następnie wykładamy ciasto na stolnicę wysypana mąką, dzielimy je na 2 części i formujemy z nich wałki. Lekko je spłaszczamy i z każdego z nich ostrym nożem odcinamy po 5 bułek.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Ponownie odstawiamy do wyrastania na 15-20 minut. Wyrośnięte bułki możemy naciąć ostrym nożem, ale nie jest to konieczne.
Na dno piekarnika wstawiamy naczynie napełnione 1 szklanka bardzo zimnej wody. Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół przez około 15-20 minut.
Bułki jogurtowe studzimy na kuchennej kratce.
bu%25C5%2582ki%2Bjogurtowe Bułki jogurtowe
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkruszamy drożdże,  dodajemy miód, 1 łyżkę mąki i wodę.  Podgrzewamy 2,5min/37’C/obr.2.
Dodajemy mąkę, jogurt, olej, jajko i sól o wyrabiamy ciasto 2,5min/Interwał.
Wyrobione ciasto (jest dość luźne) przekładamy do ceramicznej miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką na około godzinę do podwojenia objętości.
Następnie wykładamy ciasto na stolnicę wysypana mąką, dzielimy je na 2 części i formujemy z nich wałki. Lekko je spłaszczamy i z każdego z nich ostrym nożem odcinamy po 5 bułek.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Ponownie odstawiamy do wyrastania na 15-20 minut. Wyrośnięte bułki możemy naciąć ostrym nożem, ale nie jest to konieczne.
Na dno piekarnika wstawiamy naczynie napełnione 1 szklanka bardzo zimnej wody. Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół przez około 15-20 minut.
Studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!

 

bu%25C5%2582ki%2Bjogurtowe Bułki jogurtowe

(Visited 7 109 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *