Lubię te niespieszne weekendowe śniadania, kiedy mam czas zagnieść ciasto na domowe pieczywo. W ostatnim czasie piekłam głównie chleby, ale zachciało mi się ciepłej bułeczki.
Bułki jogurtowe są bardzo proste w przygotowaniu, a przy tym ładnie wyrastają i są naprawdę smaczne. Pasują zarówno do miodu czy konfitury, jak i do wędliny, czy kanapek z serem i z pomidorem. Trudno się oprzeć tym bułkom, szczególnie, gdy podajemy je jeszcze lekko ciepłe.
Inne propozycje pszennych bułek:
– Bułeczki z rozmarynem
– Bułki poranne
– Bułki wrocławskie
![[Tags] bu%25C5%2582ki%2Bjogurtowe Bułki jogurtowe](https://3.bp.blogspot.com/-m5FC8dnAtnA/WlvA8qmzB8I/AAAAAAAAIqs/ikzSkzfICu0m46HyDwnP_CH20mhywvS7wCLcBGAs/s640/bu%25C5%2582ki%2Bjogurtowe.jpg)
Składniki
500 g mąki pszennej
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml letniej wody
30 g drożdży
1 jako
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
![[Tags] bu%25C5%2582ki%2Bjogurtowe Bułki jogurtowe](https://2.bp.blogspot.com/-N2vocf3zjik/WlvBWg6CyDI/AAAAAAAAIqw/eS8bW27edkYafG-HRlqLmY-FhdZ0eUIngCLcBGAs/s640/bu%25C5%2582ki%2Bjogurtowe%2Bthermomix.jpg)
Najpierw przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do kubka wkruszamy drożdże, wlewamy do nich miód, 1 łyżkę mąki i tyle letniej wody (z tych 100 ml), żeby zakryła drożdże. Rozcieramy składniki i odstawiamy na 15-20 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jogurt, rozmącone jajko, olej, sól, pozostałą część wody oraz porośnięty zaczyn drożdżowy. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto, jest dość luźne.
Wyrobione ciasto przekładamy do ceramicznej miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką na około godzinę do podwojenia objętości.
![[Tags] bu%25C5%2582ki%2Bjogurtowe Bułki jogurtowe](https://4.bp.blogspot.com/-vFrHcisduMY/WlvBktqnHtI/AAAAAAAAIq4/2uSMGQuv1VkBAFUi_ZYS-zkj66gVDCLYQCLcBGAs/s640/bu%25C5%2582ki%2Bpszenne%2Bjogurtowe.jpg)
Następnie wykładamy ciasto na stolnicę wysypana mąką, dzielimy je na 2 części i formujemy z nich wałki. Lekko je spłaszczamy i z każdego z nich ostrym nożem odcinamy po 5 bułek.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Ponownie odstawiamy do wyrastania na 15-20 minut. Wyrośnięte bułki możemy naciąć ostrym nożem, ale nie jest to konieczne.
Na dno piekarnika wstawiamy naczynie napełnione 1 szklanka bardzo zimnej wody. Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół przez około 15-20 minut.
Bułki jogurtowe studzimy na kuchennej kratce.
![[Tags] bu%25C5%2582ki%2Bjogurtowe Bułki jogurtowe](https://4.bp.blogspot.com/-AAT-m8MeII0/WlvB9IhBlKI/AAAAAAAAIrA/9ziwd6WEPLgJSSfGtasMz_XmTsgoFeWnQCLcBGAs/s640/domowe%2Bbu%25C5%2582ki.jpg)
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkruszamy drożdże, dodajemy miód, 1 łyżkę mąki i wodę. Podgrzewamy 2,5min/37’C/obr.2.
Dodajemy mąkę, jogurt, olej, jajko i sól o wyrabiamy ciasto 2,5min/Interwał.
Wyrobione ciasto (jest dość luźne) przekładamy do ceramicznej miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką na około godzinę do podwojenia objętości.
Następnie wykładamy ciasto na stolnicę wysypana mąką, dzielimy je na 2 części i formujemy z nich wałki. Lekko je spłaszczamy i z każdego z nich ostrym nożem odcinamy po 5 bułek.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Ponownie odstawiamy do wyrastania na 15-20 minut. Wyrośnięte bułki możemy naciąć ostrym nożem, ale nie jest to konieczne.
Na dno piekarnika wstawiamy naczynie napełnione 1 szklanka bardzo zimnej wody. Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół przez około 15-20 minut.
Studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!