Wiem, że lubicie dobre domowe pieczywo, dlatego wypróbowałam dla Was dwa nowe ciekawe przepisy na chleb z oliwkami i chleb z fetą. Oba okazały się być bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Dziś dzielę się z Wami przepisem na chleb z oliwkami, a za kilka dni wrzucę także chleb z fetą.
![[Tags] chleb%2Bz%2Boliwkami Chleb z czarnymi oliwkami](https://3.bp.blogspot.com/-c3yuHX4xLnM/WmNA8jVVLqI/AAAAAAAAIs8/UwaoQEqgDTsrghXuqyYjUHDIH8mq5uIFACLcBGAs/s640/chleb%2Bz%2Boliwkami.jpg)
Składniki
(2 bochenki)
700 g mąki pszennej
300 g letniej wody
80 g oliwy z oliwek
30 g drożdży
200 g czarnych oliwek bez pestek
100 g cebuli
1 łyżeczki cukru
1 czubata łyżeczka soli
![[Tags] chleb%2Bz%2Boliwkami Chleb z czarnymi oliwkami](https://3.bp.blogspot.com/-AfJyQImPEsc/WmNBZcOtVyI/AAAAAAAAItA/MSwl-JeL0B8YxuXpko6w2wmL-Qz42pm4wCLcBGAs/s640/chleb%2Bz%2Boliwkami%2Bthermomix.jpg)
Zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego.Do kubka wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy kilkoma łyżkami letniej wody. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, robimy w niej zagłębienie i wlewamy wodę, oliwę oraz zaczyn drożdżowy. Zagniatamy elastyczne ciasto i dodajemy do niego pokroją w drobną kostkę cebulę oraz posiekane oliwki. Ponownie zagniatamy ciasto. Gdyby zbyt mocno się kleiło, możemy dołożyć 1-2 łyżki mąki.
Wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąka, dzielimy je na dwie równe części i z każdej z nich formujemy bochenek. Bochenki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką do wyrastania. Warto położyć je w większej odległości od siebie, bo dość mocno rosną.
Chleby przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 25 minut do podwojenia objętości. Wyrośnięte chleby smarujemy woda i ewentualnie obsypujemy sezamem. Następnie wstawiamy je do nagrzanego do 200’C piekarnika i pieczemy około 45 minut na opcji góra-dół.
Studzimy na kuchennej kratce.
Chleby z oliwkami dobrze smakuje zarówno sam z dodatkiem świeżej sałaty, jak i jest świetną bazą do kanapek.
![[Tags] chleb%2Bz%2Boliwkami Chleb z czarnymi oliwkami](https://3.bp.blogspot.com/-Ud8WTtYlEJg/WmNBhWbUbhI/AAAAAAAAItE/Nj2gISZA-fwLu38Px66T3EUjhfIfJqN4gCLcBGAs/s640/pszenny%2Bchleb%2Bz%2Boliwkami.jpg)
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkruszamy drożdże, wlewamy wodę, oliwę i wsypujemy cukier. Podgrzewamy 1.5min/37’C/obr.2. Dodajemy mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto 3min/Interwał.
Wyrobione ciasto wykładamy na blat obsypany mąką.
Do naczynia miksującego wkładamy pokrojoną na kawałki cebulę i rozdrabniamy 5s/obr.5. Dokładamy do naczynia ciasto oraz oliwki i wyrabiamy przy pomocy kopystki 50s/Interwał.
Wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąka, dzielimy je na dwie równe części i z każdej z nich formujemy bochenek. Bochenki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką do wyrastania. Warto położyć je w większej odległości od siebie, bo dość mocno rosną.
Chleby przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 25 minut do podwojenia objętości. Wyrośnięte chleby smarujemy woda i ewentualnie obsypujemy sezamem. Następnie wstawiamy je do nagrzanego do 200’C piekarnika i pieczemy około 45 minut na opcji góra-dół.
Studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki na Thermomix “Tak lubię gotować”.