Kompot jabłkowo-gruszkowy

Ostatnio Łucja z entuzjazmem opowiada o przedszkolnych kompotach, więc postanowiłam ugotować domowy. Oczywiście mój kompot jest bez białego cukru, a naturalnej słodyczy nadają mu daktyle i suszone morele.
Zapraszam na dietetyczny i zdrowy kompot jabłkowo-gruszkowy. 
kompot%2Bz%2Bjab%25C5%2582ek%2Bi%2Bgruszek%2Bbez%2Bcukru Kompot jabłkowo-gruszkowy
Składniki
2 jabłka
2 gruszki
5 daktyli
3 morele suszone
1 laska cynamonu
2 cm imbiru
2 l wody
kompot%2Bz%2Bjab%25C5%2582ek%2Bi%2Bgruszek%2Bbez%2Bcukru Kompot jabłkowo-gruszkowy

 

Jabłka i gruszki myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kawałki.
Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy pokrojone owoce, daktyle, morele, obrany ze skórki imbir i laskę cynamonu. Doprowadzamy wodę do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż owoce zmiękną, a kompot nabierze aromatu.
Taki kompot jest aromatyczny i lekko słodkawy. Jeżeli wolicie słodsze smaki, możecie dodać do niego trochę miodu.
Smacznego!

 

kompot%2Bz%2Bjab%25C5%2582ek%2Bi%2Bgruszek%2Bbez%2Bcukru Kompot jabłkowo-gruszkowy

(Visited 581 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *