Ostatnio odkrywam cukinię na nowo. W moim rodzinnym domu w ogóle się jej nie jadło i jeszcze kilka lat temu zupełnie nie miałam na cukinię pomysłu. Teraz zajadam ją na surowo w różnych sałatkach, dodaję do kaszy czy makaronu, gotuję z niej zupę, przygotowuję placki czy smażę panierowaną w bułce tarte. Możliwości przygotowania cukinii jest naprawdę wiele. Dziś cukinia wylądowała w makaronie, dodałam do niego zielone pesto i wyszło z tego pyszne i lekkie danie. Prawdziwa pochwała prostoty- makaron z cukinią i zielonym pesto.
Inne pomysły na lekki makaron:
Składniki
250 g makaronu np. kolanka
1 mała cukinia
(około 300 g)
3 czubate łyżki zielonego pesto
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
garść tartego parmezanu
oliwa z oliwek do smażenia
sól i pieprz
![[Tags] makaron-z-pesto-i-cukini%25C4%2585 Makaron z cukinią i zielonym pesto](https://1.bp.blogspot.com/--Tevp8_Ft3w/WnIXjehb9mI/AAAAAAAAIwg/Tmd1W-NBmtUfR5OrNw4vRvlg7XCO52HSQCLcBGAs/s640/lekki-makaron-z-cukini%25C4%2585.jpg)
Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w cienkie (około 2mm) plasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy na nią makaron i gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W tym czasie przygotowujemy cukinię. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwę, wrzucamy na nią cukinię oraz czosnek i podsmażamy na wolnym ogniu, aż cukinia nieco zmięknie, ale nadal pozostanie lekko chrupka. Pod koniec doprawiamy cukinię solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Ugotowany makaron odcedzamy, pozostawiając odrobinę wody z gotowania makaronu. Makaron ponownie przekładamy do garnka, dodajemy do niego pesto oraz cukinię i dokładnie mieszamy składniki. Makaron z cukinią i zielonym pesto wykładamy na głębokie talerze i posypujemy parmezanem.
Smacznego!
![[Tags] makaron-z-pesto-i-cukini%25C4%2585 Makaron z cukinią i zielonym pesto](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 14 840 times, 1 visits today)