Oponki cytrynowe pieczone

Te pieczone cytrynowe pączki kusiły mnie już w zeszłym roku, ale nie miałam odpowiedniej formy do ich upieczenia. Specjalnie dla nich kupiłam formę do donutów, ale zanim przyszła dawno było już po Karnawale, a ja zamiast pieczeniem pączków zajmowałam się noworodkiem. Całe szczęście co się odwlecze, to nie uciecze i dziś z apetytem zajadam te urocze cytrynowe pączusie. Są baaardzooo słodkie z kwaskowym lukrem, więc jeżeli jesteście smakoszami takich słodyczy, to te cytrynowe oponki przypadną Wam do gustu.
pączki-cytrynowe-thermomix-678x1024 Oponki cytrynowe pieczone
Składniki
(Około 24 mini pączków)
Ciasto
340 g mąki pszennej
(2 i 1/2 szklanki)
150 g cukru – pączki wychodzą bardzo słodkie
(3/4 szklanki)
200 g niesłodzonego mleka zagęszczonego
(1 szklanka)
2 duże jajka
50 g oleju rzepakowego
2 czubate łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 dużych cytryn
 
Lukier
1,5 szklanki cukru pudru
Sok z 1,5 cytryny
ew. posypka
(wiórki kokosowe, posypka cukrowa) 
pączki-cytrynowe-thermomix-678x1024 Oponki cytrynowe pieczone
W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszku do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól i skórkę otartą z cytryny.
W drugiej misce łączymy ze sobą mokre składniki: mleko, jajka oraz olej rzepakowy. Dodajemy je do suchych składników i dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie i gęste ciasto.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wciskamy je do formy na donuty wysmarowanej masłem.
Pączki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175’C na opcji termoobieg przez 10-12 minut. Upieczone ciastka studzimy przez kilka minut w formie, a następnie przekładamy na kuchenna kratkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Na końcu przygotowujemy lukier. Do miski wsypujemy cukier puder, wlewamy sok z cytryny i mieszamy za pomocą łyżki do rozpuszczenia się cukru. Ostygnięte pączki maczamy w lukrze i ewentualnie obtaczamy je w cukrowej posypce, workach kokosowych, skórce cytrynowej.
pączki-cytrynowe-thermomix-678x1024 Oponki cytrynowe pieczone
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól i skórkę otartą z cytryny 5s/obr.5.
W drugiej misce łączymy ze sobą mokre składniki: mleko, jajka oraz olej rzepakowy. Dodajemy je do suchych składników i dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie i gęste ciasto 30s/obr.4.5.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wciskamy je do formy na donuty  wysmarowanej masłem.
Paczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175’C na opcji termoobieg przez 10-12 minut. Upieczone ciastka studzimy przez kilka minut w formie, a następnie przekładamy na kuchenna kratkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Na końcu przygotowujemy lukier. Do naczynia miksującego wsypujemy cukier puder, wlewamy sok z cytryny i mieszamy 30s/obr.10. Ostygnięte pączki maczamy w lukrze i ewentualnie obtaczamy je w cukrowej posypce, workach kokosowych, skórce cytrynowej.
Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Doroty.

 

pączki-cytrynowe-thermomix-678x1024 Oponki cytrynowe pieczone

(Visited 724 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *