Kaszowe śniadanie to w naszym domu codzienność i wręcz obowiązkowy punkt każdego poranka. Najczęściej przygotowuję jaglankę, ale coraz częściej zaczynam eksperymentować z innymi kaszami. Moja trzylatka z apetytem zjada takie ciepłe śniadanie przed wyjściem do przedszkola, a od kilku tygodni w takim śniadaniu towarzyszy jej także 10 miesięczny brat. W żadnym razie nie jest to jednak posiłek tylko dla dzieci i ja równie chętnie go zjadam. Dziś zapraszam Was na śniadanie z kaszy orkiszowej – orkiszankę z gruszką i żurawiną. Gruszki jako jedne z nielicznych rodzimych owoców są teraz naprawdę pyszne i wartościowe.
Składniki
1/2 szklanki kaszy orkiszowej
1 szklanka wody
1/2 gruszki
1 łyżka suszonej żurawiny
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka oleju lnianego
Kaszę wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą i przyprawiamy cynamonem oraz olejem. Przykrywamy. Doprowadzamy kaszę do wrzenia i zmniejszamy ogień na bardzo mały. Gotujemy ją około 15 minut do miękkości i wchłonięcia przez kaszę całej wody. Pod koniec gotowania dorzucamy do rondelka z kaszą żurawinę.
Ugotowaną kaszę wyłączamy i wrzucamy do niej obraną i pokrojoną w drobną kostkę gruszkę. Mieszamy składniki i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut.
Miskę z orkiszanką możemy ozdobić świeżymi owocami i podać z jogurtem naturalnym lub kremowym serkiem. Ja używam Bielucha.
Smacznego!
![[Tags] orkiszanka%2Bz%2Bowocami Orkiszanka z gruszką i żurawiną](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 326 times, 1 visits today)