Mocno korzenny piernik przekładany powidłami śliwkowymi to przepyszna świąteczna klasyka. Ten piernik najsmaczniejszy jest przynajmniej po dwudniowym leżakowaniu po upieczeniu, dlatego warto przygotować go na kilka dni przed Wigilią.
![[Tags] piernik%2Bz%2Bpowid%25C5%2582ami%2Bwhite%2Bplate Piernik przekładany powidłami śliwkowymi](https://4.bp.blogspot.com/-3yQrM9WKG6w/WmD75zkCwxI/AAAAAAAAIsc/7HnzU4SNd1QvrjwbbiWDTK5N9d6EXT3mwCLcBGAs/s640/piernik%2Bz%2Bpowid%25C5%2582ami%2Bwhite%2Bplate.jpg)
Składniki
(Forma 15x30cm)
Ciasto
300 g mąki pszennej
150 g cukru
200 g miodu
100 g masła
160 g powideł śliwkowych
70 ml mleka
2 jajka
20 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
Do przełożenia
słoik powideł śliwkowych
(ok. 400 g)
Polewa
150 g czekolady deserowej lub mlecznej
kilka łyżek mleka
![[Tags] piernik%2Bz%2Bpowid%25C5%2582ami%2Bwhite%2Bplate Piernik przekładany powidłami śliwkowymi](https://3.bp.blogspot.com/-4a0Ddsezl6s/WmD8VqC59yI/AAAAAAAAIsg/91bH1E69R1YbqqPkONvLUxxQwxWnsKfTwCLcBGAs/s640/piernik%2Bz%2Bpowidlami%2Bthermomix.jpg)
Miód, masło, cukier i powidła śliwkowe umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do roztopienia się składników (około 3-4 minut). Dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka rozmącamy widelcem, mieszamy z mlekiem i dodajemy do garnka z miodem. Mąkę mieszamy z sodą i dodajemy do masy, mieszamy dokładnie łyżką (nie miksujemy).
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy około 50-60 minut na opcji góra-dół. Studzimy w formie. Wystudzone ciasto zawijamy w folię i zostawiamy na 24 godziny. Następnie kroimy je poziomo na 3 części. Dwie z nich (dolną i środkową) smarujemy powidłami śliwkowymi.
Na końcu przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając tyle mleka, by była gładka i bez grudek, ale jednocześnie nie może być za rzadka. Polewamy piernik czekoladą i zostawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy.
![[Tags] piernik%2Bz%2Bpowid%25C5%2582ami%2Bwhite%2Bplate Piernik przekładany powidłami śliwkowymi](https://3.bp.blogspot.com/-khHXffKnNCo/WmD8lLkiSjI/AAAAAAAAIso/cT4MitqWLR4PAAAgwUvBEFwYGJPj1IT0QCLcBGAs/s640/piernik%2B%25C5%259Bliwkowy%2Beliza%2Bm%25C3%25B3rawska.jpg)
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy miód, masło, cukier i powidła i podgrzewamy 2,5min/70’C/obr.3. Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy 15s/obr.4. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Do naczynia z miodem wbijamy jajka, wlewamy mleko i mieszamy 15s/obr.4. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i mieszamy 30s/obr.3.
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy około 50-60 minut na opcji góra-dół. Studzimy w formie. Wystudzone ciasto zawijamy w folię i zostawiamy na 24 godziny. Następnie kroimy je poziomo na 3 części. Dwie z nich (dolną i środkową) smarujemy powidłami śliwkowymi.
Na końcu przygotowujemy polewę. Do naczynia miksującego wkładamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy 2-3 łyżki mleka i rozpuszczamy 4min/80’C/obr.4.
Polewamy piernik czekoladą i zostawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki “Słodkie” Elizy Mórawskiej.