Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Mocno korzenny piernik przekładany powidłami śliwkowymi to przepyszna świąteczna  klasyka. Ten piernik najsmaczniejszy jest przynajmniej po dwudniowym leżakowaniu po upieczeniu, dlatego warto przygotować go na kilka dni przed Wigilią.
piernik%2Bz%2Bpowid%25C5%2582ami%2Bwhite%2Bplate Piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Składniki
(Forma 15x30cm)
Ciasto
300 g mąki pszennej
150 g cukru
200 g miodu
100 g masła
160 g powideł śliwkowych
70 ml mleka
2 jajka
20 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
 
Do przełożenia
słoik powideł śliwkowych
(ok. 400 g)
 
Polewa
150 g czekolady deserowej lub mlecznej
kilka łyżek mleka
piernik%2Bz%2Bpowid%25C5%2582ami%2Bwhite%2Bplate Piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Miód, masło, cukier i powidła śliwkowe umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do roztopienia się składników (około 3-4 minut). Dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka rozmącamy widelcem, mieszamy z mlekiem i dodajemy do garnka z miodem. Mąkę mieszamy z sodą i dodajemy do masy, mieszamy dokładnie łyżką (nie miksujemy).
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy około 50-60 minut na opcji góra-dół. Studzimy w formie. Wystudzone ciasto zawijamy w folię i zostawiamy na 24 godziny. Następnie kroimy je poziomo na 3 części. Dwie z nich (dolną i środkową) smarujemy powidłami śliwkowymi.
Na końcu przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając tyle mleka, by była gładka i bez grudek, ale jednocześnie nie może być za rzadka. Polewamy piernik czekoladą i zostawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy.
piernik%2Bz%2Bpowid%25C5%2582ami%2Bwhite%2Bplate Piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy miód, masło, cukier i powidła i podgrzewamy 2,5min/70’C/obr.3. Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy 15s/obr.4. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Do naczynia z miodem wbijamy jajka, wlewamy mleko i mieszamy 15s/obr.4. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i mieszamy 30s/obr.3.
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy około 50-60 minut na opcji góra-dół. Studzimy w formie. Wystudzone ciasto zawijamy w folię i zostawiamy na 24 godziny. Następnie kroimy je poziomo na 3 części. Dwie z nich (dolną i środkową) smarujemy powidłami śliwkowymi.
Na końcu przygotowujemy polewę. Do naczynia miksującego wkładamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy 2-3 łyżki mleka i rozpuszczamy 4min/80’C/obr.4.

Polewamy piernik czekoladą i zostawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki “Słodkie” Elizy Mórawskiej.

piernik%2Bz%2Bpowid%25C5%2582ami%2Bwhite%2Bplate Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

(Visited 8 989 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *