Sałatka z roszponki z warzywami i chrupiącymi ziarnami słonecznika
Na zimowe sałatki często kupuję rukolę i delikatną w smaku roszponkę. Świetnie sprawdzają się, gdy na szybko chcemy przygotować jakąś zdrową i smaczną zieleninę.
Dziś zapraszam na lekką sałatkę z roszponki z warzywami i chrupiącymi ziarnami słonecznika. Zrobicie ją w 5 minut. Wspaniale smakuje z podpieczoną bagietką.
Do małego słoika wyciskamy czosnek, dodajemy pozostałe składniki, zakręcamy słoik i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Do miski z roszponką dodajemy pokrojone warzywa, większość ziaren słonecznika i wlewamy dressing. Mieszamy składniki i wierzch sałatki posypujemy resztą słonecznika.
Sałatka z roszponki świetnie smakuje jako dodatek do obiadu lub w towarzystwie zapieczonej bagietki.