Sałatka z roszponki z warzywami i chrupiącymi ziarnami słonecznika

Na zimowe sałatki często kupuję rukolę i delikatną w smaku roszponkę. Świetnie sprawdzają się, gdy na szybko chcemy przygotować jakąś zdrową i smaczną zieleninę.

Dziś zapraszam na lekką sałatkę z roszponki z warzywami i chrupiącymi ziarnami słonecznika. Zrobicie ją w 5 minut. Wspaniale smakuje z podpieczoną bagietką.

sa%25C5%2582atka-roszponka-pomidory Sałatka z roszponki z warzywami i chrupiącymi ziarnami słonecznika
Składniki
1/2 opakowania roszponki
(50 g)
1 duży ogórek gruntowy
(lub 10-15 cm długiego ogórka)
1 pomidor
1/3 małej cukinii
5 rzodkiewek
3 łyżki ziaren słonecznika
Dressing
3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 ząbka czosnku

sól i pieprz do smaku

Roszponkę myjemy, osuszamy i wkładamy do dużej miski. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pomidora, cukinię i rzodkiewki myjemy i kroimy w ćwierćplasterki.
Rozgrzewamy suchą patelnię i wsypujemy na nią ziarna słonecznika. Prażymy je do lekkiego zrumienienia i odstawiamy do ostygnięcia.

Do małego słoika wyciskamy czosnek, dodajemy pozostałe składniki, zakręcamy słoik i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

sa%25C5%2582atka-roszponka-pomidory Sałatka z roszponki z warzywami i chrupiącymi ziarnami słonecznika

Do miski z roszponką dodajemy pokrojone warzywa, większość ziaren słonecznika i wlewamy dressing. Mieszamy składniki i wierzch sałatki posypujemy resztą słonecznika.

sa%25C5%2582atka-roszponka-pomidory Sałatka z roszponki z warzywami i chrupiącymi ziarnami słonecznika

Sałatka z roszponki świetnie smakuje jako dodatek do obiadu lub w towarzystwie zapieczonej bagietki.

Smacznego!

 

sa%25C5%2582atka-roszponka-pomidory Sałatka z roszponki z warzywami i chrupiącymi ziarnami słonecznika

(Visited 794 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *