Niedawno dzieliłam się z Wami przepisem na chleb z czarnymi oliwkami, który bardzo przypadł nam do gustu, a dziś mam przepis na jego drugą wersję – chleb z serem feta. Oba chleby są bardzo smaczne i pozostają świeże także następnego dnia.
![[Tags] chleb-z-fet%25C4%2585-thermomix Chleb z serem feta](https://3.bp.blogspot.com/-v_EHp7Icddc/WnNr4fqkKMI/AAAAAAAAIxU/Q5b1Bu71DYgODAWpdk6wfNBUgg9ExT8MACLcBGAs/s640/chleb-z-fet%25C4%2585-thermomix.jpg)
Składniki
(2 bochenki)
700 g mąki pszennej
300 g letniej wody
80 g oliwy z oliwek
30 g drożdży
340 g sera feta
1 łyżeczki cukru
1 czubata łyżeczka soli
Najpierw przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Do kubka wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy kilkoma łyżkami letniej wody. Odstawiamy je na kilkanaście minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, robimy w niej zagłębienie i wlewamy wodę, oliwę oraz zaczyn drożdżowy. Zagniatamy elastyczne ciasto i dodajemy do niego pokrojony w kostkę ser feta. Ponownie zagniatamy ciasto. Gdyby zbyt mocno się kleiło, możemy dołożyć do niego 1-2 łyżki mąki.
Wykładamy ciasto na blat podsypany mąką, dzielimy je na dwie równe części i z każdej z nich formujemy bochenek. Bochenki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką do wyrastania. Kładziemy je w większej odległości od siebie, bo dość mocno rosną.
Bochenki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 25 minut do podwojenia objętości. Wyrośnięte chleby smarujemy wodą i ewentualnie obsypujemy sezamem. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy około 45 minut na opcji góra-dół.
Studzimy na kuchennej kratce.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkruszamy drożdże, wlewamy wodę, oliwę i wsypujemy cukier. Podgrzewamy 1.5min/37’C/obr.2. Dodajemy mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto 3min/Interwał.
Wyrobione ciasto wykładamy na blat obsypany mąką.
Do naczynia miksującego wkładamy pokrojoną na kawałki cebulę i rozdrabniamy 5s/obr.5. Dokładamy do naczynia ciasto oraz oliwki i wyrabiamy przy pomocy kopystki 50s/Interwał.
Wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąka, dzielimy je na dwie równe części i z każdej z nich formujemy bochenek. Bochenki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką do wyrastania. Warto położyć je w większej odległości od siebie, bo dość mocno rosną.
Chleby przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 25 minut do podwojenia objętości. Wyrośnięte chleby smarujemy woda i ewentualnie obsypujemy sezamem. Następnie wstawiamy je do nagrzanego do 200’C piekarnika i pieczemy około 45 minut na opcji góra-dół.
Studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki na Thermomix “Tak lubię gotować”.