Babka zebra z polewą czekoladową
Wielkanoc już wkrótce, powoli zaczynam do niej przygotowania i wypróbowuję nowe świąteczne wypieki. Babka zebra z polewą czekoladową jest smaczna, wygląda niezwykle efektownie i jest wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Na pewno spodoba się dzieciom.
Inne propozycje na łaciate baby:
Składniki
(duża forma z kominem)
(w temp. pokojowej)
400 g przesianej mąki pszennej
250 g cukru
150 ml oleju
220 ml wody gazowanej
5 jajek
(odzielnie białka i żółtka)
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki
3 łyżki kakao
Polewa
50 g czekolady
50 g śmietanki 30%
Przygotowanie babki zebry
Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę: do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem stopniowo zwiększając jego obroty. Gdy piana będzie już sztywna, stopniowo dodajemy do niej cukier i ubijamy.
Do sztywnej masy białkowej (cały czas ją miksując) wbijamy pojedynczo żółtka. Następnie naprzemiennie dodajemy wodę, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy ciasto na niskich obrotach do połączenia się składników.
Masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej z nich wsypujemy 3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakao. Dokładnie mieszamy masy z dodanymi składnikami, obie masy powinny być tej samej gęstości. Jeżeli któraś z nich jest za gęsta, możemy lekko rozrzedzić ją wodą.
Formę na babkę z kominem smarujemy masłem i oprószamy mąką. Naprzemiennie napełniamy formę ciastem. Na dno wlewamy 2 łyżki jasnej masy, następnie 2 łyżki kakaowej i tak do samego końca. Gdy już całe ciasto będzie przelane, lekko potrząsamy formą, żeby wyrównać masę.
Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160’C na opcji góra-dół przez 30 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 170’C i pieczemy kolejne 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczoną babkę zebrę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Dopiero później lekko naciskając boki formy, wyjmujemy ją z blaszki.
Przygotowanie polewy czekoladowej
Do miseczki wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy śmietankę, ale nie doprowadzamy jej do wrzenia. Gorącą śmietanką zalewamy czekoladę i odstawiamy na kilka minut. Następnie łączymy czekoladę ze śmietanką za pomocą kuchennej rózgi i tak powstałą masą polewamy babkę.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli, zakładamy motylek i ubijamy sztywną pianę 4min/obr.3. Dodajemy cukier i żółtka i ubijamy 2min/obr.3, wyjmujemy motylek. Przekładamy masę do innego naczynia, a do naczynia miksującego wkładamy 400 g mąki, proszek do pieczenia, wodę, olej i mieszamy 30s/obr.5. Dokładamy masę jajeczną i mieszamy 30s/obr.5.
Połowę ciasta przelewamy do miski i dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy łyżką do połączenia się składników. Do masy pozostałej w naczyniu miksującym dokładamy kakao i mieszany 30s/obr.4.
obie masy powinny być tej samej gęstości. Jeżeli któraś z nich jest za gęsta, możemy lekko rozrzedzić ją wodą.
Formę na babkę z kominem smarujemy masłem i oprószamy mąką. Naprzemiennie napełniamy formę ciastem. Na dno wlewamy 2 łyżki jasnej masy, następnie 2 łyżki kakaowej i tak do samego końca. Gdy już całe ciasto będzie przelane, lekko potrząsamy formą, żeby wyrównać masę.
Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160’C na opcji góra-dół przez 30 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 170’C i pieczemy kolejne 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczoną babkę zebrę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Dopiero później lekko naciskając boki formy, wyjmujemy ją z blaszki.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Do miseczki wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy śmietankę, ale nie doprowadzamy jej do wrzenia. Gorącą śmietanką zalewamy czekoladę i odstawiamy na kilka minut. Następnie łączymy czekoladę ze śmietanką za pomocą kuchennej rózgi i tak powstałą masą polewamy babkę.
Smacznego!