Drożdżowe zajączki na Wielkanoc

Drożdżowe zajączki to urocza ozdoba wielkanocnego stołu. Są i ładne i smaczne. Takiego zajączka można bez trudu przygotować razem z dziećmi, bo jedyne co musimy zrobić, to uformować wałeczek i kulkę. Dobra rodzinna zabawa gwarantowana. Do wykonania króliczków ponownie wykorzystałam przepis na chlebki wielkanocne.

zajączek-wielkanocny-drożdzowy-thermomix-678x1024 Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
Składniki
500 g mąki pszennej
50 g cukru
30 g drożdży
250 ml letniego mleka
40 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli

 

Do posmarowania
1 jajko
2 łyżki mleka

 

zajączek-wielkanocny-drożdzowy-thermomix-678x1024 Drożdżowe zajączki na Wielkanoc

Mąkę przesiewamy na blat. Robimy wgłębienie i przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do kubka wkruszamy drożdże, wlewamy mleko i mieszamy z niewielką ilością mąki. Przykrywamy i zostawiamy rozczyn na 15 minut do wyrośnięcia.

Do mąki z wyrośniętym rozczynem dodajemy roztopione masło, jajko, sól i cukier i wyrabiamy twarde drożdżowe ciasto. Przekładamy je do ceramicznej miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrastania. Ciasto ładnie i szybko rośnie.

Z wyrośniętego ciasta odrywamy  kulkę wielkości pięści, wałkujemy ją na cienki placek i tniemy na paski o długości około 10 cm. Zawijamy je tak jak na zdjęciu zostawiając miejsce na ogonek. Z resztek ciasta formujemy kulkę i robimy z niej ogonek.

zajączek-wielkanocny-drożdzowy-thermomix-678x1024 Drożdżowe zajączki na Wielkanoc

Uformowane króliczki układamy w sporych odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko rozmącamy, łączymy z mlekiem i za pomocą silikonowego pędzelka, smarujemy zajączki. Najlepiej ułożyć je na 2 blachach. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy je przez około 15 minut na opcji  góra-dół do zarumienienia.

Króliczki studzimy na kuchennej kratce.

zajączek-wielkanocny-drożdzowy-thermomix-678x1024 Drożdżowe zajączki na Wielkanoc

Przepis na Thermomix

Do naczynia miksującego wkładamy drożdże, masło, mleko oraz cukier i 1 łyżeczkę mąki. Podgrzewamy 3min/37’C/obr.2. Dodajemy mąkę, sól oraz jajko i wyrabiamy ciasto 3min/Interwał. Przekładamy je do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrastania.

Z wyrośniętego ciasta odrywamy kulkę wielkości pięści, wałkujemy ją na cienki placek i tniemy na paski o długości około 10 cm. Zawijamy je tak jak na zdjęciu poniżej zostawiając miejsce na ogonek. Z resztek ciasta formujemy kulkę i robimy z niej ogonek.

Uformowane króliczki układamy w sporych odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko rozmącamy, łączymy z mlekiem i za pomocą silikonowego pędzelka, smarujemy zajączki. Najlepiej ułożyć je na 2 blachach. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 15 minut na opcji  góra-dół do zarumienienia.

Króliczki studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego!

zajączek-wielkanocny-drożdzowy-thermomix-678x1024 Drożdżowe zajączki na Wielkanoc

(Visited 1 124 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *