Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
Drożdżowe zajączki to urocza ozdoba wielkanocnego stołu. Są i ładne i smaczne. Takiego zajączka można bez trudu przygotować razem z dziećmi, bo jedyne co musimy zrobić, to uformować wałeczek i kulkę. Dobra rodzinna zabawa gwarantowana. Do wykonania króliczków ponownie wykorzystałam przepis na chlebki wielkanocne.
Składniki
500 g mąki pszennej
50 g cukru
30 g drożdży
250 ml letniego mleka
40 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Do posmarowania
1 jajko
2 łyżki mleka
Mąkę przesiewamy na blat. Robimy wgłębienie i przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do kubka wkruszamy drożdże, wlewamy mleko i mieszamy z niewielką ilością mąki. Przykrywamy i zostawiamy rozczyn na 15 minut do wyrośnięcia.
Do mąki z wyrośniętym rozczynem dodajemy roztopione masło, jajko, sól i cukier i wyrabiamy twarde drożdżowe ciasto. Przekładamy je do ceramicznej miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrastania. Ciasto ładnie i szybko rośnie.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kulkę wielkości pięści, wałkujemy ją na cienki placek i tniemy na paski o długości około 10 cm. Zawijamy je tak jak na zdjęciu zostawiając miejsce na ogonek. Z resztek ciasta formujemy kulkę i robimy z niej ogonek.
Uformowane króliczki układamy w sporych odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko rozmącamy, łączymy z mlekiem i za pomocą silikonowego pędzelka, smarujemy zajączki. Najlepiej ułożyć je na 2 blachach. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy je przez około 15 minut na opcji góra-dół do zarumienienia.
Króliczki studzimy na kuchennej kratce.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy drożdże, masło, mleko oraz cukier i 1 łyżeczkę mąki. Podgrzewamy 3min/37’C/obr.2. Dodajemy mąkę, sól oraz jajko i wyrabiamy ciasto 3min/Interwał. Przekładamy je do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrastania.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kulkę wielkości pięści, wałkujemy ją na cienki placek i tniemy na paski o długości około 10 cm. Zawijamy je tak jak na zdjęciu poniżej zostawiając miejsce na ogonek. Z resztek ciasta formujemy kulkę i robimy z niej ogonek.
Uformowane króliczki układamy w sporych odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko rozmącamy, łączymy z mlekiem i za pomocą silikonowego pędzelka, smarujemy zajączki. Najlepiej ułożyć je na 2 blachach. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 15 minut na opcji góra-dół do zarumienienia.
Króliczki studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!