Jak zrobić mleko kokosowe w domu?
Moją córkę ostatnio często pobolewa brzuch. Lekarka u której byłyśmy kazała odstawić nam świeże mleko i faktycznie zauważyłam, że gdy wypije jakieś kakao w przedszkolu, to od razu narzeka na brzuszek, dlatego w domu całkowicie zrezygnowałyśmy z picia krowiego mleka. Ale Łucja nadal ma ochotę na granolę z mlekiem, koktajl czy kakao. Zaczęłam szukać roślinnych zamienników i zastanawiać się np. jak zrobić mleko kokosowe w domu. Wypróbowałam już mleko makowe, ale nie trafiło w nasz gust.
Jednym z najczęściej wywołujących alergię produktów jest krowie mleko. U coraz większej ilości osób stwierdza się jego nietolerancję. Coraz liczniejszą grupę stanowią także weganie, którzy unikają produktów pochodzenia zwierzęcego w tym mleka. Czy musimy rezygnować z mleka, gdy stwierdzono u nas alergię? Czy po przejściu na weganizm musimy zrezygnować z picia ulubionej kawy z mlekiem? Niekoniecznie. Alternatywą dla mleka krowiego są mleka roślinne równie bogate w wapń, które możemy kupić lub samodzielnie zrobić w domu. Używamy ich tak samo jak mleka krowiego, możemy dodawać je do kawy, koktajli czy naleśników. W zależności od tego jakich ziaren, orzechów czy pestek użyjemy do przygotowania mleka, uzyskamy napoje o różnych smakach np. kokosowym czy migdałowym.
Tym razem zrobiłam domowe mleko kokosowe z wiórków kokosowych. Robi je się bardzo łatwo, ma wyraźny zapach i posmak kokosa, więc jeżeli tylko lubicie kokosy, to na pewno Wam posmakuje. Ja dziś podałam je z domową granolą, a później użyłam jako bazy do koktajlu z banana, aronii i jagody kamczackiej. Moje dzieci aż mruczały z zadowolenia.
Składniki
150 g ekologicznych wiórków kokosowych
1 l przegotowanej i chłodnej wody
Wiórki kokosowe przesypujemy do dużego naczynia, zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 1,5 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie przelewamy wodę z wiórkami do garnka i podgrzewamy do około 60’C. Następnie dokładnie blendujemy masę przez kilka minut i przecedzamy mleko przez dwukrotnie złożoną gazę. Dokładnie odciskamy wiórki i zlewamy do butelki samo mleko. Mleko gdy trochę postoi trochę się rozwarstwia i to jest normalne, trzeba nim wstrząsnąć przed użyciem. Mleko przechowujemy do 5 dni w lodówce.
Przepis na Thermomix
Wiórki kokosowe przesypujemy do dużego naczynia, zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 1,5 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie przelewamy wodę z wiórkami do naczynia miksującego i podgrzewamy 5min/60’C/obr.2. Następnie miksujemy masę 1min/obr.10 i przecedzamy mleko przez dwukrotnie złożoną gazę. Dokładnie odciskamy wiórki i zlewamy do butelki samo mleko. Mleko gdy trochę postoi trochę się rozwarstwia i to jest normalne, trzeba nim wstrząsnąć przed użyciem. Mleko przechowujemy do 5 dni w lodówce.
Smacznego!