Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym to propozycja z najnowszej książki na Thermomix “Dania mięsne. 65 przepisów na Thermomix”, którą wkrótce zrecenzuję na blogu. Polędwiczki są bardzo smaczne, mięso jest delikatne, a sos wyjątkowo aksamitny. Jest go bardzo dużo, więc można przygotować podwójną porcję mięsa.
Składniki
1/2 kg polędwiczek wieprzowych
(+1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu do ich natarcia)
300 g cebuli
300 g wody
2 ząbki czosnku
20 g oleju rzepakowego plus olej do smażenia
40 g śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego (z Tm)
(lub kostki rosołowej)
1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Polędwiczki tniemy na 1,5 cm plastry i rozbijamy je tłuczkiem na grubość około 7 mm . Z obu stron oprószamy polędwiczki solą i pieprzem. Obsmażamy polędwiczki na oleju po około pół minuty z każdej strony. Obsmażone polędwiczki układamy w parowarze i gotujemy na parze 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podduszamy na oleju do miękkości. Dodajemy wodę, kostkę rosołową, majeranek, słodką, paprykę, sól i pieprz i doprowadzamy do wrzenia. W niewielkiej ilości płynu rozpuszczamy śmietanę oraz mąkę i dodajemy je do sosu. Miksujemy na gładką masę. Sos przelewamy do sosjerki.
Polędwiczki podajemy na gorąco z ziemniakami, kaszą lub makaronem i polane sosem.
Przepis na Thermomix
Polędwiczki tniemy na 1,5 cm plastry i rozbijamy je tłuczkiem na grubość około 7 mm . Z obu stron oprószamy polędwiczki solą i pieprzem. Obsmażamy mięso na oleju po około pół minuty z każdej strony. Obsmażone polędwiczki układamy na dolnej części Varomy (kawałki mięsa mogą nachodzić na siebie) i odstawiamy na chwilę.
Do naczynia miksującego wkładamy pokrojoną na ćwiartki cebulę oraz czosnek i rozdrabniamy 5s/obr.5. Za pomocą kopystki zgarniamy warzywa na dno naczynia. Dodajemy olej i dusimy 4min/120’C/obr.1 lub 4min/Varoma/obr.1 (w wersji na TM31). Wlewamy wodę, dodajemy koncentrat bulionu, majeranek, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Zamykamy, nakładamy przystawkę Varoma i gotujemy na parze 20min/Varoma/obr.1. Następnie zdejmujemy przystawkę Varoma i odkładamy.
Do naczynia miksującego dodajemy mąkę oraz śmietanę i miksujemy 30s/obr.4-8, stopniowo je zwiększając. Sos przelewamy do sosjerki.
Polędwiczki podajemy na gorąco z ziemniakami, kaszą lub makaronem i polane sosem.
Smacznego!
Pychota:) a sos s szczególności:))))