Tort orzechowy z konfiturą malinową i mascarpone

Tort orzechowy z konfiturą malinową i mascarpone piekłam już trzy razy w ostatnim miesiącu. Końcówka lutego, a dokładnie 27 lutego to dla mnie bardzo ważny czas. To tego dnia rok temu powitaliśmy na świecie naszego synka Alka. Z tej okazji wyprawiliśmy ostatnio dwie imprezy roczkowe. Zastanawiałam się, czy zamawiać tort, czy upiec go samemu. Kupne torty są absolutnie przepiękne, a ja nie mam takich zdolności do ich dekorowania. Pokusiłam się na takie kupne cudo w grudniu na trzecie urodziny Łucji. Kupny tort wyglądał spektakularnie, ale niezbyt nam smakował. Był zdecydowanie za słodki i za ciężki, dlatego dla Alka postanowiłam sama coś upiec.

To była bardzo dobra decyzja, bo mój tort orzechowy z konfiturą malinową i mascarpone okazał się naprawdę pyszny. Nie wygląda może jak ten z cukierni, ale nam smakuje dużo bardziej. Jest dość prosty w przygotowaniu, bezglutenowy i nieprzesłodzony. Sprawdzi się na wiele okazji, więc zachęcam Was do wypróbowania mojego tortu orzechowego z kremem mascarpone i konfiturą malinową. A Wy pieczecie w domu torty?

Inna propozycja tortu:

tort-orzechowy-z-masą-mascarpone-681x1024 Tort orzechowy z konfiturą malinową i mascarpone
Składniki
(Tortownica 20-22cm)
Blaty orzechowe
250 g zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru trzcinowego
6 jajek o temp. pokojowej
(oddzielnie białka i żółtka)
 
Do przełożenia
1 słoik niskosłodzonej konfitury malinowej
(około 250g)
3 czubate łyżki płatków migdałowych
 
Krem mascarpone
250 g schłodzonego serka mascarpone
330 g b.zimnej śmietany 30% lub 36%
1-2 łyżki cukru pudru
 
Polewa czekoladowa
100 g czekolady deserowej
110 g śmietanki 30%

 

tort-orzechowy-z-masą-mascarpone-681x1024 Tort orzechowy z konfiturą malinową i mascarpone

Przygotowanie blatów orzechowych

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy ją z orzechami i żółtkami ubitymi z cukrem.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.

Do tak przygotowanej formy wylewamy masę orzechową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy około 45 minut na opcji góra-dół, wyjmujemy ciasto i studzimy w formie.

Gdy ciasto całkowicie ostygnie kroimy je na 3 równe blaty. Możemy zrobić to za pomocą naprężonej nitki lub noża.

tort-orzechowy-z-masą-mascarpone-681x1024 Tort orzechowy z konfiturą malinową i mascarpone

Przekładanie tortu

Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy na niej płatki migdałowe. Lekko je rumienimy i odstawiamy do wystudzenia.

Do misy miksera wlewamy śmietankę, przekładamy serek mascarpone, dodajemy cukier puder i ubijamy do powstania gęstego kremu.

Spodni blat układamy na paterze i smarujemy 3-4 łyżkami konfitury malinowej. Następnie posypujemy go połową płatków migdałowych i wyciskamy na niego prawie połowę masy mascarpone (najłatwiej to robić za pomocą rękawa cukierniczego) Przykrywamy go górnym blatem i ponownie smarujemy konfitura malinowa, posypujemy płatkami i smarujemy kremem mascarpone. Na końcu układamy trzeci (środkowy blat) i smarujemy go kremem mascarpone.

Polewa czekoladowa

Tort chowamy do lodówki do stężenia masy. W międzyczasie przygotowujemy polewę czekoladową. Śmietankę mocno podgrzewamy w rondelku, ale nie doprowadzamy jej do wrzenia. Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do miseczki i zalewamy gorącą śmietanką. Odstawiamy na kilka minut, następnie łączymy ze sobą śmietankę i czekoladę za pomocą rózgi i ledwo letnią polewę wylewamy na tort. Tort orzechowy z konfiturą malinową i mascarpone chowany do lodówki i podajemy schłodzony.

tort-orzechowy-z-masą-mascarpone-681x1024 Tort orzechowy z konfiturą malinową i mascarpone

Przepis na Thermomix na Tort orzechowy z konfiturą malinową i mascarpone

Do naczynia miksującego wkładamy orzechy i miksujemy 10s/obr.5. Przekładamy do innego naczynia. Do suchego i czystego naczynia wlewamy białka, wsypujemy szczyptę soli, zakładamy motylek i ubijamy pianę 3min/obr.4. Nastawiamy Thermomix 2min/obr.3 i w tym czasie przez otwór w pokrywie wsypujemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy zmielone orzechy i mieszamy 1min/obr.2.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Do tak przygotowanej formy wylewamy masę orzechową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy około 45 minut na opcji góra-dół, wyjmujemy ciasto i studzimy w formie. Gdy ciasto całkowicie ostygnie (najlepiej następnego dnia) kroimy je na 3 równe blaty. Możemy zrobić to za pomocą naprężonej nitki lub noża.

Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy na niej płatki migdałowe. Lekko je rumienimy i odstawiamy do wystudzenia.

Następnie przygotowujemy krem mascarpone. Do naczynia miksującego zakładamy motylek, wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy serek mascarpone i cukier puder i ubijamy 1,5min/obr.3.

Spodni blat układamy na paterze i smarujemy 3-4 łyżkami konfitury malinowej. Następnie posypujemy go połową płatków migdałowych i wyciskamy na niego prawie połowę masy mascarpone (najłatwiej to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego). Przykrywamy go górnym blatem i ponownie smarujemy konfiturą malinowa, posypujemy płatkami i smarujemy kremem mascarpone. Na końcu układamy trzeci (środkowy blat) i bardzo cienko smarujemy go pozostałym kremem mascarpone.

Tort chowany do lodówki do stężenia masy. W międzyczasie przygotowujemy polewę czekoladową. Można to zrobić w TM, ale ja wolę w rondelku i miseczce, bo łatwiej polewać tort z miseczki niż wyskrobywać naczynie. Śmietankę mocno podgrzewamy w rondelku, ale nie doprowadzamy jej do wrzenia. Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do miseczki i zalewamy gorącą śmietanką. Odstawiamy na kilka minut, następnie łączymy ze sobą śmietankę i czekoladę za pomocą rózgi i ledwo letnią polewę wylewamy na tort. Tort orzechowy z konfiturą malinową i mascarpone chowany do lodówki i podajemy schłodzony.

Smacznego!

tort-orzechowy-z-masą-mascarpone-681x1024 Tort orzechowy z konfiturą malinową i mascarpone

(Visited 10 449 times, 33 visits today)


30 thoughts on “Tort orzechowy z konfiturą malinową i mascarpone”

    • Dziękuję bardzo! Robiłam go jeszcze pół na pół z migdałami, myślę, że z samych migdałów też byłby bardzo dobry, będę testować inne wersje.

  • Piekny torcik 🙂 i na pewno o niebo lepszy niz cukierniane Eeeee… Gdybym miala cos zasugerowac to na wierzch przydalaby sie jeszcze masa smietanowa (solidnie wyrownana 🙂 wtedy pieknie splynie czekolada) . A torty tez robię sama 🙂 wolę mieć pewność ze owoce to owoce a nie barwnik i aromat…

    • Dziękuję za rady, zamówiłam szpachlę do wyrównywania mas, więc liczę, że następne torty będą ładniejsze 🙂

  • Tort jest piękny, ale podanie wykonania poszczególnych kroków przepisu jest do niczego. Dla laika, który nie wie, ze żółtka powinno ucierać się ciepłe, białka natomiast zimne, ze do śmietanki dodawać mascarpone stopniowo i to najlepiej ciepłe… Tort wyszedł świetny, smaki dobrane idealnie, ale proponuje jednak rozwinąć opis wykonania.

    • Cieszę się, że mimo wszystko tort się udał i Pani smakował. Akurat pianę z białek zawsze ubijam z ciepłym białek. Co do masy, ma Pani rację, widzę, że przypadkowo musiałam usunąć opis jej przygotowania, zaraz to uzupełnię, pozdrawiam!

  • Witam
    Mam dwa pytania. W wykonaniu na thermomix napisała Pani w miejscu gdzie jest ubijanie białek “nastawiamy i przez otwór wsypujemy cukier i dodajemy żółtka”. Co znaczy nastawiamy? I drugie moje pytanie czy dodawała Pani cos do ciasta bo wydaje mi się że Pani blaty są dużo ciemniejsze od moich. Również użyłam cukru brązowego i orzechów włoskich. Pani Tort wygląda cudownie. Pozdrawiam

    • Coś mi się ucięło, już poprawiłam. Niczego więcej nie dodawałam do ciasta, mi wyszły takie ciemne i u niektórych czytelników, którzy pokazali mi swoje torty także, może to kwestia orzechów, trudno mi powiedzieć. Dziękuję bardzo i pozdrawiam!

      • Dziękuję za odpowiedź. Ma Pani rację blaty po upieczeniu wychodzą ciemniejsze. Tort wyszedł wspaniały.

  • Przepraszam… może głupie pytanie, ale czy do blatów nie dodaje się mąki? 🙂 chcę upiec ten tort, a będzie to mój pierwszy w życiu, dlatego wolę dopytać :-). Z góry dziękuję!

      • Bardzo dziękuję za odpowiedź. I żadnego proszku do pieczenia, nic? 🙂 I tak ciasto wyrosło, że na trzy blaty starczyło?
        Super… mam nadzieję, że u mnie też tak wyjdzie 🙂

        • Nie, naprawdę nie potrzeba żadnych spulchniaczy, on ładnie rośnie na samych jajkach, bo piana z białek nadaje mu puszystości 🙂

  • Dzień dobry, zabieram się za torcik, tylko jedno pytanie.
    Jak dużej formy użyć? Jaka średnica? Dziękuję za pomoc 🙂

  • Tornik wyszedl pyszny dziekuje za przepis. Mialam teoche wieksza tortownice wiec wyszly mi dwa blaty ale i tak niebo w gebie

  • Czy próbował ktoś podwoić składniki i zrobić w większej tortownicy, oraz może ktoś podpowie jak można go wygładzić z wierzchu i trochę ozdobić:)?.

    • Przy podwojeniu składników ten tort potrzebowałby dużej blachy i raczej trudno byłoby go przekroić. Myślę, że wystarczy zwiększyć proporcje o 1/3 i wtedy użyć dużej tortownicy. Co do ozdobienia, robiłam ten tort w zeszłym tygodniu po raz kolejny i dałam o połowę mniej polewy. Teraz w sezonie, można go udekorować świeżymi malinami- samymi lub z bezami/truflami/makaronikami albo ozdobić wyciskaną tylkami bitą śmietaną 🙂

  • Mam pytanie czy może coś nie wyjść jeśli orzechy są bardziej zmielone. Syn przekręcić pokrętło i się dłużej zmiksowaly:/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *