Sałatka Afrodyty – sałatka pobudzająca zmysły

 W miniony poniedziałek miałam przyjemność uczestniczyć w pierwszym spotkaniu Grupy Morning Glory, którą tworzy dziewięć warszawskich blogerek. Kobiet, dla których ważny jest zdrowy tryb życia i dobre, domowe jedzenie. Pretekstem naszego spotkania były niezwykle ciekawe i inspirujące warsztaty z Love&Food Pairing, czyli o tym jak jedzenie wpływa na nasze życie erotyczne i seksualność. W tym temacie przygotowałyśmy pyszną Sałatkę Afrodyty-sałatkę pobudzającą zmysły.
love-food-pairing Sałatka Afrodyty - sałatka pobudzająca zmysły

Nasze warsztaty z Love&Food Pairing odbyły się na warszawskim Mokotowie w klimatycznej knajpce Lawendowy Dom Grażyny Winkowskiej. Warsztaty poprowadziły: Ania Laskowska z bloga Dietetycznie Siostro oraz seksuolog z Instytutu Pozytywnej Seksualności, Patrycja Wonatowska.

love-food-pairing Sałatka Afrodyty - sałatka pobudzająca zmysły

Warsztaty były podzielone na dwie części: część teoretyczną i część kulinarną. W pierwszej części Patrycja Wonatowska uraczyła nas anegdotami i przybliżyła nam temat historii naturalnych afrodyzjaków i ich wpływu na namiętność w związku. Patronką afrodyzjaków jest Afrodyta, grecka bogini miłości. Kobiety od zarania dziejów sięgały po naturalne produkty, które miały przyciągnąć do nich upatrzonego partnera. Wykorzystywały w tym celu owoce morza, imbir, a w Polsce najbardziej popularnym afrodyzjakiem był lubczyk.

love-food-pairing Sałatka Afrodyty - sałatka pobudzająca zmysły

Podobno najbardziej podniecającym zapachem dla kobiety jest zapach świeżego ogórka, a dla mężczyzny jest to zapach wanilii, który powoduje natychmiastową gotowość do akcji. Co ciekawe, od pierwszego bodźca erotycznego mężczyzna jest w gotowości seksualnej przez jeszcze 4 godziny, a kobieta przez 8 godzin. I kto tu więcej myśli o seksie?

love-food-pairing Sałatka Afrodyty - sałatka pobudzająca zmysły

Patrycja opowiedziała nam także o afrodyzjakach, czyli o produktach, których jedzenie zwiększa popęd seksualny. Dużą rolę odgrywa tu m.in. szafran, imbir (którego regularne spożywanie powoduje także powiększenie męskich jąder), czekolada, owoce morza, czy banany, a dokładnie upieczona biała część, która znajduje się w skórce od bananów. Są to więc ogólnie dostępne produkty, które warto włączyć do swojej diety.

love-food-pairing Sałatka Afrodyty - sałatka pobudzająca zmysły

Tym sposobem w atmosferze śmiechu i dobrej zabawy płynnie przeszłyśmy do drugiej części naszych warsztatów z Love&Food Pairing, czyli do gotowania i smakowania. Pod okiem Małgosi Winkowskiej- szefowej kuchni Lawendowego Domu Grażyny Winkowskiej przygotowałyśmy pobudzającą zmysły Sałatkę Afrodyty. Sałatka była niezwykle kolorowa i aromatyczna. Bardzo mi posmakowała, chętnie powtórzę ją w domu, a poniżej podaję przepis dla Was. Może przygotujcie ją dzisiaj z okazji Dnia Kobiet i sprawicie sobie (i swoim partnerom) odrobinę przyjemności?

love-food-pairing Sałatka Afrodyty - sałatka pobudzająca zmysły
Przepis na Sałatkę Afrodyty

Składniki

Sałatka

1/4 niedojrzałej zielonej papai

1 marchewka

3 krewetki tygrysie

1/2 świeżej papryczki chili

2 garści świeżej mięty

garść świeżej kolendry

garść orzeszków ziemnych

ok. 2cm imbiru

sok z 1/2 limonki

 

Marynata octowa

3 łyżki ciepłej wody

2 łyżki octu winnego

1/2 łyżki brązowego cukru

szczypta soli
Sos

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka soku z limonki

1 łyżka brązowego cukru

 

love-food-pairing Sałatka Afrodyty - sałatka pobudzająca zmysły

Zaczynamy od przygotowania marynaty. W miseczce mieszamy wodę, ocet, sól oraz brązowy cukier i odstawiamy.

Następnie przygotowujemy sos do sałatki. Do małego słoika wkładamy olej sezamowy, sos rybny, sok z limonki oraz brązowy cukier. Zakręcamy i dokładnie mieszamy składniki sosu.

W następnym kroku przygotowujemy składniki sałatki. Marchewkę obieramy i kroimy w drobne paski na kształt zapałek i wrzucamy je do marynaty octowej i dokładnie w niej obtaczamy. Papaję i imbir kroimy na podobne drobne paski (imbir można także zetrzeć na tarce).

Kilka listków mięty odkładamy do dekoracji, a pozostałą część drobno siekamy wraz z listkami kolendry. Papryczkę chili przekrajamy wzdłuż na połowy i pozbaw4iamy ją pestek, następnie drobno siekamy. Orzechy ziemne prażymy na suchej patelni, aż lekko się zrumienią

Oczyszczone krewetki gotujemy przez około 3 minuty w osolonej wrzącej wodzie.

Do dużej miski przekładamy odsączoną z marynaty marchewkę, pokrojoną papaję, imbir oraz posiekane zioła i chili. Zalewamy je 3/4 sosu i dobrze mieszamy. Przekładamy na talerz, posypujemy orzeszkami ziemnymi, dekorujemy miętą i polewamy resztą sosu. Na warzywach układamy krewetki i skrapiamy je sokiem z limonki. I gotowe!

Oprócz sałatki z pomocą sprzętu marki Blaupunkt Ania zaserwowała nam także dwa przepyszne smoothies: zielone ze szpinaku i banana oraz truskawkowe-pomarańczowe z dodatkiem imbiru. Jestem wielką fanką wszelkich smoothies, więc wypiłam je z największą przyjemnością. W organizacji warsztatów oprócz marki Blaupunkt wsparła nas także Fundacja “Jestem w drodze”.

love-food-pairing Sałatka Afrodyty - sałatka pobudzająca zmysły

To było nasze pierwsze, ale na pewno nie ostatnie spotkanie w ramach grupy Morning Glory. Poznajcie nas i do zobaczenia!

love-food-pairing Sałatka Afrodyty - sałatka pobudzająca zmysłyIza –Smaczna Pyza, Ania – Okiem Mamy, Gosia – Matczyne Fanaberie, Ania – Dietetycznie Siostro, Angelika- Dietolog, Dorota – On Egin Eta Topa, Iza – Fit Fighterka, Laura – Taste Book i ja Eliza – Kuchenny Bałagan.

 

love-food-pairing Sałatka Afrodyty - sałatka pobudzająca zmysły

(Visited 563 times, 1 visits today)


4 thoughts on “Sałatka Afrodyty – sałatka pobudzająca zmysły”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *