Wielkanocne bułeczki zajączki

Wczoraj u Łucji w przedszkolu był kiermasz wielkanocny. Każdy z rodziców miał coś przygotować, ja najbardziej lubię robić jakieś wypieki. Tym razem postanowiłam upiec wielkanocne bułeczki zajączki, które można włożyć do święconki. Wprawdzie spora część z nich po wyrastaniu wygląda jak spasione koty, ale nie bądźmy drobiazgowi. I tak wyglądają uroczo i dużo ciekawej od zwykłych bułeczek 🙂
Takie wielkanocne drożdżowe zajączki to też pomysł na świetną zabawę z dziećmi. My możemy zagnieść ciasto i nacinać nożyczkami uszy, a dzieci formować kuleczki na tułów dla króliczków. Moja córka uwielbia takie zabawy.
wielkanocne-zajączki-drożdżowe-thermomix-1-678x1024 Wielkanocne bułeczki zajączki
Składniki
(około 25 szt)
500 g mąki pszennej
50 g cukru
30 g drożdży
250 ml letniego mleka
40 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
wielkanocne-zajączki-drożdżowe-thermomix-1-678x1024 Wielkanocne bułeczki zajączki
Mąkę przesiewamy na blat. Robimy wgłębienie i przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do kubka wkruszamy drożdże, wlewamy mleko i mieszamy z niewielką ilością mąki. Przykrywamy i zostawiamy rozczyn na 15 minut do wyrośnięcia.
Do mąki z wyrośniętym rozczynem dodajemy roztopione masło, jajko, sól i cukier i wyrabiamy twarde drożdżowe ciasto. Przekładamy je do ceramicznej miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrastania. Ciasto ładnie i szybko rośnie.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy porcje nieco większe od orzecha włoskiego, formujemy kulkę, a następnie lekko wydłużamy i spłaszczamy. Ostrymi nożyczkami nacinamy ciasto na głowie naszego królicza, tworząc dwoje szpiczastych uszu i lekko unosimy je ku górze. Za pomocą wykałaczki umoczonej w mące robimy 2 dziurki na oczy i ewentualnie nos.
wielkanocne-zajączki-drożdżowe-thermomix-1-678x1024 Wielkanocne bułeczki zajączki
Uformowane króliczki układamy w sporych odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej ułożyć je na 2 blachach. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 18 minut na opcji góra-dół.
Króliczki studzimy na kuchennej kratce.
wielkanocne-zajączki-drożdżowe-thermomix-1-678x1024 Wielkanocne bułeczki zajączki

Przepis na Thermomix

Do naczynia miksującego wkładamy drożdże, masło, mleko oraz cukier i 1 łyżeczkę mąki. Podgrzewamy 3min/37’C/obr.2. Dodajemy mąkę, sól oraz jajko i wyrabiamy ciasto 3min/Interwał. Przekładamy je do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrastania.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy porcje nieco większe od orzecha włoskiego, formujemy kulkę, a następnie lekko wydłużamy i spłaszczamy. Ostrymi nożyczkami nacinamy ciasto na głowie naszego królicza, tworząc dwoje szpiczastych uszu i lekko unosimy je ku górze. Za pomocą wykałaczki umoczonej w mące robimy 2 dziurki na oczy i ewentualnie nos.
Uformowane króliczki układamy w sporych odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej ułożyć je na 2 blachach. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 18 minut na opcji góra-dół.

Króliczki studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego!

wielkanocne-zajączki-drożdżowe-thermomix-1-678x1024 Wielkanocne bułeczki zajączki

(Visited 2 320 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *