Mąkę przesiewamy na blat. Robimy wgłębienie i przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do kubka wkruszamy drożdże, wlewamy mleko i mieszamy z niewielką ilością mąki. Przykrywamy i zostawiamy rozczyn na 15 minut do wyrośnięcia.
Do mąki z wyrośniętym rozczynem dodajemy roztopione masło, jajko, sól i cukier i wyrabiamy twarde drożdżowe ciasto. Przekładamy je do ceramicznej miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrastania. Ciasto ładnie i szybko rośnie.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy porcje nieco większe od orzecha włoskiego, formujemy kulkę, a następnie lekko wydłużamy i spłaszczamy. Ostrymi nożyczkami nacinamy ciasto na głowie naszego królicza, tworząc dwoje szpiczastych uszu i lekko unosimy je ku górze. Za pomocą wykałaczki umoczonej w mące robimy 2 dziurki na oczy i ewentualnie nos.
![[Tags] wielkanocne-zajączki-drożdżowe-thermomix-1-678x1024 Wielkanocne bułeczki zajączki](https://kuchennybalagan.pl/wp-content/uploads/2018/03/IMG_20180321_105347_369-1024x1024.jpg)
Uformowane króliczki układamy w sporych odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej ułożyć je na 2 blachach. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 18 minut na opcji góra-dół.
Króliczki studzimy na kuchennej kratce.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy drożdże, masło, mleko oraz cukier i 1 łyżeczkę mąki. Podgrzewamy 3min/37’C/obr.2. Dodajemy mąkę, sól oraz jajko i wyrabiamy ciasto 3min/Interwał. Przekładamy je do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrastania.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy porcje nieco większe od orzecha włoskiego, formujemy kulkę, a następnie lekko wydłużamy i spłaszczamy. Ostrymi nożyczkami nacinamy ciasto na głowie naszego królicza, tworząc dwoje szpiczastych uszu i lekko unosimy je ku górze. Za pomocą wykałaczki umoczonej w mące robimy 2 dziurki na oczy i ewentualnie nos.
Uformowane króliczki układamy w sporych odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej ułożyć je na 2 blachach. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 18 minut na opcji góra-dół.
Króliczki studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!