Zupa krem z czosnku

Od kilku dni zima nie daje o sobie zapomnieć i mróz nie odpuszcza. W takie mroźne dni trzeba dbać o ciepłe ubranie, ale warto także rozgrzewać się od środka. Ja w ostatnim czasie wypijam hektolitry herbaty z miodem i z cytryną, a na obiad przygotowuję rozgrzewające zupy. Wczoraj po raz pierwszy ugotowałam zupę krem z czosnku. Mieliśmy gości i chciałam zaskoczyć ich czymś innym niż klasyczna pomidorowa czy rosół. Zupa krem z czosnku okazała się strzałem w dziesiątkę. Wszystkim bardzo smakowała, cudownie rozgrzewa, jest łatwa, a przy tym niskobudżetowa i ugotowana z sezonowych warzyw. Ja przygotowałam zupę z czosnku z dodatkiem serków topionych, ale możecie zastąpić je serkiem mascarpone lub gęstym jogurtem. Będzie wtedy bardziej dietetyczna, choć w takie mrozy trochę dodatkowych kalorii nikomu nie zaszkodzi.

Zupę krem z czosnku podałam z ziołowymi grzankami, ale świetnie pasują do niej także chipsy z boczku.

Inne pomysły na rozgrzewające zupy:

– Zupa dyniowa z imbirem i czosnkiem

Zupa porowa z grzankami

Zupa z marchewki i czerwonej soczewicy 

zupa-czosnkowa-krem Zupa krem z czosnku

Składniki

(4-6 porcji)

1,2 l bulionu warzywnego

(na TM woda i 2 porcje koncentratu bulionu warzywnego)

5 średnich ziemniaków

1 cebula

10 ząbków czosnku

40 g masła klarowanego

2 serki topione śmietankowe trójkąciki

(można zastąpić mascarpone)

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól i pieprz do smaku

 

Grzanki

 4 kromki chleba

1 łyżka oliwy z oliwek

sól

ew. zioła prowansalskich lub tymianek 

zupa-czosnkowa-krem Zupa krem z czosnku

Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy masło i podduszamy na nim czosnek oraz cebulę aż warzywa zmiękną, ale się nie zrumienią. Dokładamy ziemniaki i podsmażamy około 5 minut. Zalewamy warzywa gorącym bulionem i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy w niewielką kostkę, rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią oliwę i wrzucamy chleb. Doprawiamy go delikatnie solą i ziołami i smażymy aż grzanki staną się rumiane i chrupiące.

Na samym końcu doprawiamy zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy serki topione lub mascarpone i blendujemy zupę do uzyskania gładkiego kremu.

Zupę podajemy na gorąco.

zupa-czosnkowa-krem Zupa krem z czosnku

Przepis na Thermomix

Cebulę i czosnek umieszczamy w naczyniu miksującym i siekamy 6s/obr.6. Za pomocą kopystki zgarniamy warzywa ze ścianek na dno naczynia.

Dodajemy masło i dusimy 3min/obr.1/Varoma. Dodajemy ziemniaki i rozdrabniamy 5s/obr.5, a następnie podduszamy 4min/100’C/obr.1. Wlewamy wodę i koncentrat bulionu warzywnego i gotujemy 20min/obr.1/100’C. Na końcu dodajemy serki topione lub mascarpone, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i miksujemy 20s/obr 8.

Przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy w niewielką kostkę, rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią oliwę i wrzucamy chleb. Doprawiamy go delikatnie solą i ziołami i smażymy aż grzanki staną się rumiane i chrupiące. Zupę podajemy na gorąco.

Smacznego!


Przepis pochodzi z Przepisowni, lekko go zmodyfikowałam.

zupa-czosnkowa-krem Zupa krem z czosnku

(Visited 1 663 times, 1 visits today)


2 thoughts on “Zupa krem z czosnku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *