Babka piaskowa z polewą czekoladową
To już ostatni w tym roku wpis z serii wielkanocnych przepisów. Babka piaskowa z polewą czekoladową to jedno z moich ulubionych ciast świątecznych, które piekę tylko raz do roku na Wielkanoc.
Składniki
Ciasto
200 g mąki pszennej
180 g mąki ziemniaczanej
140 g cukru
200 g miękkiego masła
4 jajka
(oddzielnie białka i żółtka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skóra otarta z 1 cytryny
Polewa
100 g gorzkiej czekolady
70 g śmietanki 30%
Zaczynamy od ubicia piany z białek. Do czystego i suchego naczynia wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka na sztywną pianę. Do piany białkowej dodajemy żółtka oraz cukier i ubijamy na puszystą masę. W drugiej misce miksujemy pozostałe składniki: mąkę pszenną i ziemniaczaną, masło, proszek do pieczenia i skórkę otartą z cytryny na gładką masę. Dodajemy masę z jajek i ponownie mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do keksówki od długości 28 cm lub do formy z kominem. Forma powinna być wysmarowana tłuszczem i wysypana mąką.
Babkę pieczemy około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy ją w blaszce do całkowitego wystudzenia. Następnie przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do miseczki. Śmietankę mocno rozgrzewamy w rondlu, ale nie zagotowujemy, zalewamy nią czekoladę i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie mieszamy czekoladę ze śmietanką za pomocą rózgi i równomiernie polewamy nią babkę.
Przepis na Thermomix
Zaczynamy od ubicia piany z białek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli, zakładamy motylek i ubijamy białka na sztywną pianę 3min/obr.3 (NIE zakładamy miarki). Do piany białkowej dodajemy żółtka oraz cukier i ubijamy 2min/obr.3. Przekładamy masę jajeczną do innego naczynia i zdejmujemy motylek.
Do naczynia miksującego wkładamy pozostałe składniki: mąkę pszenną i ziemniaczaną, masło, proszek do pieczenia i skórkę otartą z cytryny i mieszamy 1min/obr.3. Dodajemy masę z jajek i ponownie mieszamy 30s/obr.5.
Ciasto przelewamy do keksówki od długości 28 cm lub do formy z kominem. Forma powinna być wysmarowana tłuszczem i wysypana mąką.
Babkę pieczemy około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy ją w blaszce do całkowitego wystudzenia. Następnie przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do miseczki. Śmietankę mocno rozgrzewamy w rondlu, ale nie zagotowujemy, zalewamy nią czekoladę i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie mieszamy czekoladę ze śmietanką za pomocą rózgi i równomiernie polewamy nią babkę.
Smacznego!
Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi z książki “Słodkie inspiracje”.
piekna babka
Dziękuję!