Chrzan z migdałami
Mięso i chrzan to dla mnie połączenie idealne. Dosmaczam w ten sposób schab pieczony ze śliwką, mięsa z grilla czy kiełbasę z ogniska. Zazwyczaj używam samego chrzanu, ale ostatnio zainteresował mnie przepis na chrzan z migdałami z dodatkiem gotowanych jajek i majonezu. Okazał się bardzo smaczny, nadal jest ostry, ale jego smak jest nieco przełamany. Pasuje do mięsa i wędlin.
Inne pomysły na chrzan:
- Chrzan tarty
- Ćwikła z chrzanem
- Domowy chrzan idealny na Wielkanoc
- Sos chrzanowo-czosnkowy do jajek
- Zupa chrzanowa
Składniki
300 g tartego chrzanu
2 jajka ugotowane na twardo
40 g migdałów
40 g majonezu
1 łyżka śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli
Migdały miksujemy, tak żeby, ale nie na pył, powinny mieć postać małych grudek. Dodajemy do nich chrzan, ugotowane jajka, majonez, śmietanę oraz sól i miksujemy do połączenia się składników. Tak przygotowany chrzan przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy migdały i rozdrabniamy 9s/obr.6. Dodajemy do nich chrzan, ugotowane jajka, majonez, śmietanę oraz sól i mieszamy 20s/obr.4. Tak przygotowany chrzan przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce.
Inspiracją był thermomixowy przepis na chrzan z migdałami, podaję go po moich modyfikacjach.