Chrzan z migdałami

Mięso i chrzan to dla mnie połączenie idealne. Dosmaczam w ten sposób schab pieczony ze śliwką, mięsa z grilla czy kiełbasę z ogniska. Zazwyczaj używam samego chrzanu, ale ostatnio zainteresował mnie przepis na chrzan z migdałami z dodatkiem gotowanych jajek i majonezu. Okazał się bardzo smaczny, nadal jest ostry, ale jego smak jest nieco przełamany. Pasuje do mięsa i wędlin.

Inne pomysły na chrzan:

chrzan-z-migdałami-thermomix Chrzan z migdałami
Składniki
300 g tartego chrzanu
2 jajka ugotowane na twardo
40 g migdałów
40 g majonezu
1 łyżka śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli

 

chrzan-z-migdałami-thermomix Chrzan z migdałami

Migdały miksujemy, tak żeby, ale nie na pył, powinny mieć postać małych grudek. Dodajemy do nich chrzan, ugotowane jajka, majonez, śmietanę oraz sól i miksujemy do połączenia się składników. Tak przygotowany chrzan przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce.

 

Przepis na Thermomix

Do naczynia miksującego wkładamy migdały i rozdrabniamy 9s/obr.6. Dodajemy do nich chrzan, ugotowane jajka, majonez, śmietanę oraz sól i mieszamy 20s/obr.4. Tak przygotowany chrzan przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce.

 

Inspiracją był thermomixowy przepis na chrzan z migdałami, podaję go po moich modyfikacjach. 

 

chrzan-z-migdałami-thermomix Chrzan z migdałami

(Visited 554 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *