Kasza jaglana z gruszką i żurawiną
Kasza jaglana z owocami to codzienne śniadanie moich dzieci, ja zazwyczaj zjadam na szybko jakieś kanapki. Dziś jednak pozazdrościłam dzieciakom i też ją sobie ugotowałam. Kasza jaglana z gruszką i żurawiną oraz dodatkiem płatków migdałowych nie dość, że jest smaczna, to jeszcze zdrowa.
Składniki
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 gruszka
garść suszonej żurawiny
1/3 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki tłuszczu
(masła lub oleju kokosowego)
ok. 3/4 szklanki zimnej wody
(plus ew. jeszcze trochę)
Do teflonowego rondla lub rondla z grubym dnem (to ważne, żeby kasza się nie przypaliła) z grubym dnem wsypujemy kaszę i prażymy ją na średnim ogniu dość często mieszając. Robimy to tak długo, aż kasza zacznie pachnieć, jej zapach przypomina nieco orzechy.
Uprażoną kaszę przesypujemy na gęste sito i płuczemy pod intensywnym zimnym strumieniem wody przez około minutę. Dzięki temu pozbawimy ją goryczki.
Wypłukaną kaszę przesypujemy do rondla, zalewamy zimną wodą, dodajemy cynamon oraz tłuszcz i nakładamy przykrywkę. Doprowadzamy kaszę do wrzenia i zmniejszamy ogień na minimalny. Kaszę gotujemy około 15 minut do wchłonięcia przez nią całej wody, nie mieszamy jej w tym czasie. Gdy woda w kaszy nieco odparuje i kasza będzie już dość gęsta, dorzucamy do niej żurawinę i ponownie zakrywamy kaszę. Jeżeli ma za mało wody, dolewamy odrobinę.
Ugotowaną kaszę wyłączamy, wrzucamy do niej drobno pokrojoną gruszkę i mieszamy. Zakładamy przykrywkę i odstawiamy jeszcze na kilka minut. Tak ugotowana kasza będzie naturalnie słodka, jeżeli jednak wolicie słodsze smaki, możecie lekko osłodzić ją miodem, syropem klonowym czy syropem z agawy.
Kaszę jaglaną z gruszką i żurawiną przekładamy do miseczki i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!