Pizza bianca ze szparagami i boczkiem
Wreszcie są szparagi! Czekałam na nie, czekałam i wreszcie się doczekałam. Od kilku dni zajadam je niemalże na śniadanie, obiad i kolację. Lubię szparagi podsmażone jedynie na oliwię z odrobiną soli i pieprzu, zapieczone z mozzarellą, jako dodatek do makaronu czy w zupie krem. Zielone szparagi smakują mi chyba w każdej wersji, a dziś wylądowały w pizzy z białym sosem. A muszę powiedzieć, że moja pizza bianca ze szparagami i boczkiem to prawdziwe mistrzostwo świata!
Składniki
Ciasto
250g mąki pszennej typ 550 lub 00
150g letniej wody
5 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Sos
200 g śmietanki 30%
50 g masła
2 duże szalotki pokrojone w bardzo drobną kostkę
4 ząbki czosnku posiekane
1 łyżeczka świeżego tymianku
1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej
1 łyżeczka pieprzu
1/3 łyżeczki soli
Dodatki
1 kula mozzarelli
100 g żółtego sera
1/2 pęczka zielonych szparagów
8-10 plastrów wędzonego boczku
1 łyżka czarnych oliwek
Mąkę wsypujemy do dużej miski i mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Wlewamy wodę i wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 2 godziny do wyrastania, aż ciasto podwoi objętość.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Szalotkę i czosnek drobno kroimy. Do rondelka z grubym, dnem wkładamy szalotki i masło, roztapiamy je na małym ogniu i mieszamy, żeby szalotki pokryły się masłem i zeszkliły. Szalotki podsmażamy około 2-3 minut, a następnie dodajemy czosnek.
Mieszamy, podgrzewamy kilkanaście sekund i powoli dosypujemy łyżkę mąki, cały czas mieszając sos i dalej podduszamy przez około 4 minuty.
Następnie powoli wlewamy śmietanę, cały czas mieszając sos. Następnie rozgrzewamy patelnię z grubym dnem i przelewamy na nią sos śmietanowy. Robimy to do momentu, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki, a sos osiągnie kremową konsystencję.
Na samym końcu doprawiamy sos tymiankiem oraz solą i pieprzem i dokładnie łączymy składniki.
Piekarnik nagrzewamy do 250’C. Blachę do pieczenia smarujemy oliwa z oliwek, kładziemy na niej ciasto i delikatnie rozciągamy placek. Smarujemy go sosem. posypujemy startym serem żółtym i układamy na pizzy plastry boczku, szparagi i oliwki. Wstawiamy pizzę na środkowy poziom piekarnika i pieczemy 10 minut na opcji góra-dół. Następnie posypujemy ją pokrojoną na kawałki mozzarellą i dopiekamy jeszcze 5 minut.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy mąkę, drożdże, sól i cukier, wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto 3min/Interwał. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 2 godziny do wyrastania, aż ciasto podwoi objętość.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Na wirujące noże wrzucamy do naczynia przekrojone na połowę szalotki czosnek i rozdrabniamy 5s/obr.7. Zakładamy motylek dodajemy masło i podgrzewamy 3,5min/100’C/obr.2. Dorzucamy mąkę i ponownie podgrzewamy 3min/obr.2. Wlewamy śmietankę i podgrzewamy 1,5-2min/100’C/obr.2.
Na samym końcu doprawiamy sos tymiankiem oraz do smaku solą i pieprzem i dokładnie łączymy składniki 10s/obr.4.
Piekarnik nagrzewamy do 250’C. Blachę do pieczenia smarujemy oliwa z oliwek, kładziemy na niej ciasto i delikatnie rozciągamy placek. Smarujemy go sosem. posypujemy startym serem żółtym i układamy na pizzy plastry boczku, szparagi i oliwki. Wstawiamy pizzę na środkowy poziom piekarnika i pieczemy 10 minut na opcji góra-dół. Następnie posypujemy ją pokrojoną na kawałki mozzarellą i dopiekamy jeszcze 5 minut.
Smacznego!