Sernik kajmakowy z białą czekoladą
Jak Wam minęły Święta? U nas było gwarnie, bo przy świątecznym stole zebrało się aż 18 osób, w tym ośmioro dzieci. Za nami wiele miłych rodzinnych chwil, dużo śmiechu i dobrej zabawy oraz kilogramy pożartych smakołyków. Na stole znalazło się wiele pysznych mazurków, bab i sernik kajmakowy z białą czekoladą. Upiekłam go po raz pierwszy, ale na pewno jeszcze nie raz go przygotuję, bo bardzo nam posmakował. Jest delikatny i puszysty, a przy tym aromatyczny i nie przesłodzony. Sporo go odsłodziłam w stosunku do oryginalnego przepisu i to zdecydowanie była dobra decyzja.
Składniki
(Tortownica o śr. 24 cm)
Spód
120 g herbatników
70 g migdałów
80 g masła
Masa serowa
(Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej)
750 g białego sera trzykrotnie mielonego
(może być z wiaderka)
250 g serka mascarpone
120 g cukru pudru
100 g białej czekolady
200 g śmietany 36%
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka esencji waniliowej
Polewa
250 g kajmaku
100 g płatków migdałowych
Zaczynamy od przygotowania spodu. Miksujemy migdały, herbatniki i masło. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Dno tortownicy wylepiamy masą ciasteczkowo-migdałową.
W rondelku podgrzewamy śmietankę. Zalewamy nią połamaną na kawałki czekoladę i odstawiamy na kilka minut, następnie mieszamy do rozpuszczenia czekolady.
Wszystkie składniki na masę serową: twaróg, mascarpone, cukier puder, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, esencję waniliową wraz wystudzoną czekoladę ze śmietanką krótko miksujemy – tylko do połączenia się składników. Masę wylewamy do formy na ciasteczkowy spód i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 170’C na opcji góra-dół.
Upieczony sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku na co najmniej 2 godziny, a najlepiej do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy płatki migdałowe. Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy na niej płatki do lekkiego zarumienienia. Wierzch sernika smarujemy masą kajmakową i posypujemy płatkami migdałowymi. Sernik przechowujemy w lodówce.
Przepis na Thermomix
Zaczynamy od przygotowania spodu. Do naczynia miksującego wkładamy migdały, herbatniki i masło i rozdrabniamy 30s/obr.6. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Dno tortownicy wylepiamy masą ciasteczkowo-migdałową.
W rondelku podgrzewamy śmietankę. Zalewamy nią połamaną na kawałki czekoladę i odstawiamy na kilka minut, następnie mieszamy do rozpuszczenia czekolady.
Do czystego naczynia miksującego wkładamy twaróg, mascarpone, cukier puder, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, esencję waniliową oraz wystudzoną czekoladę ze śmietanką. Miksujemy 1min/obr.6. Masę wylewamy do formy na ciasteczkowy spód i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 170’C na opcji góra-dół.
Upieczony sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku na co najmniej 2 godziny, a najlepiej do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy płatki migdałowe. Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy na niej płatki do lekkiego zarumienienia. Wierzch sernika smarujemy masą kajmakową i posypujemy płatkami migdałowymi. Sernik przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Inspiracją był przepis na Sernik z kajmakiem z thermomixowej grupy, który zmodyfikowałam na własne potrzeby.