Ajerkoniak czekoladowy
Składniki
(Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej)
8 żółtek
200 g cukru
150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
100 ml mleka 3,2%
250 ml wódki
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru waniliowego
Żółtka jajek możemy utrzeć na parze, kładąc metalowa miskę na garnku z gotującą się wodą lub zwyczajnie, bez ich podgrzewania. Metodę pierwszą uważa się za bezpieczniejszą, ale trzeba uważać, żeby nie ugotować przy tym jajek. Ja uważam, że wystarczy jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem skorupki. Wybór należy do Was.
Żółtka ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodając do niej cukier. Ucieramy je tak długo, aż cały cukier zostanie zmiksowany i nie będzie wyczuwalny, a masa będzie jasna i puszysta.
Połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w rondelku z mlekiem 3,2%, lekko je studzimy i łączymy z mlekiem skondensowanym. Następnie bardzo powoli cienką strużką wlewamy czekoladowe mleko do żółtek cały czas miksując masę na wolnych obrotach miksera. Na samym końcu, równie ostrożnie wlewamy wódkę i cały czas miksujemy masę. Trzeba to robić powoli, żeby ajerkoniak się nie zważył. Następnie przelewamy go do butelki i chłodzimy w lodówce.
Przepis na Thermomix
Zakładamy motylek i wkładamy do naczynia miksującego żółtka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Podgrzewamy 5min/70’C/obr.3.
Dodajemy wódkę oraz mleko świeże i skondensowane oraz połamaną na kawałki czekoladę i ponownie podgrzewamy 6min/70’C /obr.3.
Przelewamy do butelki i chłodzimy w lodówce.
Smacznego!