Ajerkoniak czekoladowy

W weekend upiekłam dwupiętrowy tort bezowy i zostało mi sporo żółtek. Chciałam je jakoś wykorzystać i od razu pomyślałam o likierze jajecznym. Taki klasyczny advokat zrobiłam już jakiś czas temu, więc teraz trochę pokombinowałam i ukręciłam ajerkoniak czekoladowy. Wyszedł przepyszny!
Inne propozycje na słodkie likiery:
ajerkoniak-czekoladowy-trhermomix-682x1024 Ajerkoniak czekoladowy
Składniki
(Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej)
8 żółtek
200 g cukru
150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
100 ml mleka 3,2%
250 ml wódki
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru waniliowego
ajerkoniak-czekoladowy-trhermomix-682x1024 Ajerkoniak czekoladowy

Żółtka jajek możemy utrzeć na parze, kładąc metalowa miskę na garnku z gotującą się wodą lub zwyczajnie, bez ich podgrzewania. Metodę pierwszą uważa się za bezpieczniejszą, ale trzeba uważać, żeby nie ugotować przy tym jajek. Ja uważam, że wystarczy jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem skorupki. Wybór należy do Was.

Żółtka ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodając do niej cukier. Ucieramy je tak długo, aż cały cukier zostanie zmiksowany i nie będzie wyczuwalny, a masa będzie jasna i puszysta.

Połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w rondelku z mlekiem 3,2%, lekko je studzimy i łączymy z mlekiem skondensowanym. Następnie bardzo powoli cienką strużką wlewamy czekoladowe mleko do żółtek cały czas miksując masę na wolnych obrotach miksera. Na samym końcu, równie ostrożnie wlewamy wódkę i cały czas miksujemy masę. Trzeba to robić powoli, żeby ajerkoniak się nie zważył. Następnie przelewamy go do butelki i chłodzimy w lodówce.

 

Przepis na Thermomix

Zakładamy motylek i wkładamy do naczynia miksującego żółtka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Podgrzewamy 5min/70’C/obr.3.

Dodajemy wódkę oraz mleko świeże i skondensowane oraz połamaną na kawałki czekoladę i ponownie podgrzewamy 6min/70’C /obr.3.

Przelewamy do butelki i chłodzimy w lodówce.

Smacznego!

ajerkoniak-czekoladowy-trhermomix-682x1024 Ajerkoniak czekoladowy

(Visited 7 505 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *