Aperol Spritz

Kto podróżował po Włoszech, na pewno miał okazję spróbować Aperol Spritz. To popularny włoski drink na bazie Prosecco i Aperolu. W większości przepisów, które widziałam w Internecie, dodaje się do niego jeszcze wodę gazowaną, ale nie jest to konieczne. Przepis na Aperol Spritz dostałam od cioci mojego męża, która od wielu lat mieszka w Mediolanie. Nie podała mi na niego konkretnych proporcji, bo wszystko zależy od szklanki, czy kieliszka, w jakim przygotowujemy tego drinka. Mówiła, że Włosi przygotowują Aperol Spritz licząc w równym tempie: do 10 przy wlewaniu Prosecco i do 7 wlewając Aperol.

Aperol Spritz to idealny drink na lato. Jest rześki, lekko gorzki i bajecznie prosty w przygotowaniu.

aperol-spritz-681x1024 Aperol Spritz
Składniki

(1 porcja)

70 g zimnego Prosecco
40 g zimnego Aperolu
3 kostki lodu
ok. 1 łyżki soku z pomarańczy
1/2 plasterka pomarańczy
ew. odrobina wody gazowanej
aperol-spritz-681x1024 Aperol Spritz

Aperol Spritz możemy przygotować trzymając się konkretnych ilości alkoholu lub na sposób włoski odliczając, wlewając go do szklanki.

Sposób I: Do szklanki lub kieliszka wkładamy lód, wlewamy Prosecco, Aperol, sok z pomarańczy i ewentualnie wodę gazowaną. Mieszamy drinka i wkładamy do niego połowę plasterka pomarańczy.

Sposób II: Do szklanki lub kieliszka wkładamy lód i miarowo wlewamy Prosecco, odliczając przy tym do 10. Następnie w tym samym tempie nalewania i liczenia wlewamy Aperol i odliczamy do 7. Dodajemy sok z pomarańczy i ewentualnie wodę gazowaną. Mieszamy drinka i wkładamy do niego połowę plasterka pomarańczy.

Gotowy Aperol Spritz powinien mieć wyraźnie pomarańczowy kolor.

Smacznego!

aperol-spritz-681x1024 Aperol Spritz

(Visited 578 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *