Doczekałam się! Wreszcie są moje ukochane truskawki. Są czerwone, słodkie i aromatyczne. To chyba moje ulubione owoce i lubię je w każdej postaci: na surowo, w cieście, w lodach, czy koktajlach. Beza z truskawkami i kremem mascarpone to pyszna letnia klasyka. A przy tym wygląda naprawdę ładnie.
![[Tags] pavlova-z-truskawkami-739x1024 Beza z truskawkami i kremem mascarpone](https://kuchennybalagan.pl/wp-content/uploads/2018/05/pavlova-z-truskawkami-739x1024.jpg)
Składniki
Beza
6 białek o temperaturze pokojowej
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka octu winnego
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Krem
250 g zimnego serka mascarpone
400 g śmietany 30% b. mocno schłodzonej
(można włożyć ją na 10 minut do zamrażarki)
1-1,5 łyżki cukru pudru
300 g truskawek
Do dekoracji
250-300 g truskawek
listki mięty
![[Tags] pavlova-z-truskawkami-739x1024 Beza z truskawkami i kremem mascarpone](https://kuchennybalagan.pl/wp-content/uploads/2018/05/beza-z-truskawakami-thermomix-1023x1024.jpg)
Wszystkie składniki na bezę powinny być o temperaturze pokojowej. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Początkowo ubijamy je na niskich obrotach miksera, stopniowo je zwiększając. Powoli dodajemy cukier i cały czas ubijamy. Na samym końcu dokładamy mąkę ziemniaczaną i ocet i jeszcze przez 2-3 minuty miksujemy. Masa bezowa powinna być sztywna i błyszcząca.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim 2 koła o średnicy 19 cm. Zostawiamy miejsce między bezami, bo urosną w trakcie pieczenia. Wykładamy na nie pianę bezową za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego, ja wyciskałam kulki bez rękawem bez założonej końcówki. Najpierw wycisnęłam obrys bezy, a następnie wypełniłam jej środek. Bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 5 minut na opcji góra-dół, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C. Pieczemy je przez godzinę na opcji góra-dół i zmniejszamy temperaturę do 120’C i uchylamy piekarnik. Następnie pieczemy bezy przy uchylonym piekarniku przez kolejne 20- 30 minut. Bezy studzimy w uchylonym piecyku przez ok. 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.
![[Tags] pavlova-z-truskawkami-739x1024 Beza z truskawkami i kremem mascarpone](https://kuchennybalagan.pl/wp-content/uploads/2018/05/tort-bezowy-thermomix-1024x709.jpg)
Śmietanę chowany na 10 minut do zamrażarki. W międzyczasie przekładamy mascarpone do miski i roztrzepujemy za pomocą rózgi. Dodajemy śmietanę oraz cukier puder i ubijamy do uzyskania sztywnego kremu.
Truskawki myjemy i osuszamy. Owoce przeznaczone na krem kroimy na niewielkie kawałki, a truskawki do dekoracji kroimy wzdłuż na 4 części na kształt “trójkątów”.
Połowę masy śmietanowo-serowej mieszamy z drobno pokrojonymi truskawkami i wykładamy ją na pierwszy blat bezowy. Nakładamy drugi blat bezowy i lekko go dociskamy. Smarujemy go pozostałym kremem mascarpone i układamy pokrojone na “trójkąty” truskawki. Gotowe ciasto chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut, żeby krem stężał i żeby łatwiej było kroić bezę.
Bezę z kremem mascarpone i truskawkami przechowujemy w lodówce.
Przepis na Thermomix
Do idealnie czystego i suchego naczynia miksującego wlewamy białka i dodajemy szczyptę soli. Zakładamy motylek i ubijamy sztywną pianę 3-4min/obr.3,5.Następnie zmniejszamy obroty i ubijamy 6-7min/obr.3 i partiami dodajemy do białek cukier. Nie można cukru dodać zbyt szybko, bo piana zrobi się lejąca, najlepiej dosypywać go po łyżce przez otwór w pokrywie. Po dodaniu całego cukru, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijamy 30s/obr.3.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim 2 koła o średnicy 19 cm. Zostawiamy miejsce między bezami, bo urosną w trakcie pieczenia. Wykładamy na nie pianę bezową za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego, ja wyciskałam kulki bez rękawem bez założonej końcówki. Najpierw wycisnęłam obrys bezy, a następnie wypełniłam jej środek.
Bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 5 minut na opcji góra-dół, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C. Pieczemy je przez godzinę na opcji góra-dół i zmniejszamy temperaturę do 120’C i uchylamy piekarnik. Następnie pieczemy bezy przy uchylonym piekarniku przez kolejne 20- 30 minut. Bezy studzimy w uchylonym piecyku przez ok. 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Śmietanę chowany na 10 minut do zamrażarki. Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy motylek, przekładamy serek mascarpone, wlewamy śmietanę i wsypujemy cukier puder i ubijamy 1,5-2min/obr.3. Masę przekładamy do innego naczynia. Owoce myjemy i osuszamy. Truskawki do dekoracji kroimy wzdłuż na 4 części na kształt “trójkątów”, a truskawki przeznaczone do masy śmietanowo-serowej wkładamy do naczynia miksującego i siekamy 3s/obr.5. Dodajemy połowę masy śmietanowej i mieszamy z truskawkami za pomocą kopystki.
Pierwszy blat bezowy. Nakładamy drugi blat bezowy i lekko go dociskamy. Smarujemy go pozostałym kremem mascarpone i układamy pokrojone na “trójkąty” truskawki. Gotowe ciasto chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut, żeby krem stężał i żeby łatwiej było kroić bezę. Bezę z kremem mascarpone i truskawkami przechowujemy w lodówce.
![[Tags] pavlova-z-truskawkami-739x1024 Beza z truskawkami i kremem mascarpone](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 9 449 times, 1 visits today)