Chleb z ziaren na sodzie
Chleb z ziaren na sodzie to jeden z najsmaczniejszych i najmniej pracochłonnych chlebów, jakie piekłam. Do jego zrobienia nie używamy ani grama mąki, a jedynie płatki owsiane i mieszankę ulubionych ziaren. Dzięki temu, że nie zawiera drożdży, a sodę, nie musimy czekać na jego wyrastanie. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką, przelać do formy i upiec.
Chleb z ziaren na sodzie jest naprawdę pyszny, jest wilgotny, bardzo sycący i długo pozostaje świeży. W tym tygodniu piekłam go już dwa razy. To będzie mój awaryjny chleb, który zrobię raz dwa, gdy zapomnę kupić pieczywa, a np. nadejdzie kolejna niedziela bez handlu.
Polecam także:
– Irlandzki chleb na sodzie
Składniki
(Keksówka 30 cm)
600 g płatków owsianych górskich
2 szklanki mieszanki ziaren
(np. dynia, słonecznik, sezam, siemię, chia, otręby)
1 l maślanki
(lub jogurtu naturalnego)
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do dużej miski i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami lub wyłożonej papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170’C. Pieczemy go około 60-70 minut na opcji góra-dół.
Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki i mieszamy 1min/noże wsteczne/obr.5.
Do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami lub wyłożonej papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170’C. Pieczemy go około 60-70 minut na opcji góra-dół.
Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Smacznego!
Przepis zaczerpnęłam z thermomixowej grupy i podwoiłam składniki, bo oryginalny chleb był bardzo mały.
A czy zamiast maslanki można użyć kefir?