Ciasto z serkiem homogenizowanym i borówkami
Kilka dni temu wypróbowałam nowy przepis na ciasto z serkiem homogenizowanym i borówkami. Do tej pory nie dodawałam serka homogenizowanego do ciast ucieranych, a jedynie do serników. Cieszę się, że spróbowałam, bo ciasto wyszło przepyszne, lekko słodkie, puszyste i bardzo wilgotne.
W oryginale przepis był z waniliowymi serkami, ale one są bardzo słodkie, dlatego wybrałam zdrowszą wersję i użyłam serka homogenizowanego naturalnego. Dodałam także owoce, których nie było w przepisie. Na pewno będę często piekła to ciasto z najróżniejszymi owocami, do czego i Was gorąco zachęcam.
Składniki
(Tortownica o śr. 26cm)
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
200 g miękkiego masła
400 g serka homogenizowanego naturalnego
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
Dodatkowo
1 czubata szklanka borówek
(mogą być mrożone-nie rozmrażamy ich przed pieczeniem)
1 łyżka mąki
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Powoli łyżka po łyżce dodajemy miękkie masło i cały czas miksujemy. Dodajemy serek i ponownie mieszamy. Na samym końcu wsypujemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników.
Owoce obtaczamy w mące.
Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch ciasta posypujemy obtoczonymi w mące owocami.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół przez około 55-60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy je przez 15 minut w uchylonym piekarniku i wyjmujemy.
Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Zakładamy motylek i ubijamy 3min/obr.3. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i ponownie ubijamy 2,5min/obr.3. Zdejmujemy motylek, dodajemy serek, mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia i miksujemy 30s/obr.4.
Owoce obtaczamy w mące.
Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch ciasta posypujemy obtoczonymi w mące owocami.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół przez około 55-60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy je przez 15 minut w uchylonym piekarniku i wyjmujemy.
Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Inspiracją był przepis z bloga Ania Gotuje.
Bardzo szybkie i smaczne ciasto mój wnuczek powiedział babciu pyszne ciasto .Dziękuję i pozddrawiam
O Cudownie 🙂 <3
Wygląda przepysznie i z pewnością też tak smakuje 🙂