Masło z czosnkiem niedźwiedzim

Nazbierałam na działce trochę czosnku niedźwiedziego i przerobiłam go na masło z czosnkiem niedźwiedzim. Świetnie smakuje jako dodatek do grzanek, makaronu czy wędliny. Kiedyś musiałam przywozić czosnek niedźwiedzi z Ukrainy, dziś można już go kupić na targach zdrowej żywności, a ostatnio podobno był także w Lidlu.

Inne przepisy z czosnkiem niedźwiedzim:

masło-z-czosnku-niedźwiedziego-1024x678 Masło z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki
100 g liści czosnku niedźwiedziego
200 g miękkiego masła
1/3 łyżeczka soli
masło-z-czosnku-niedźwiedziego-1024x678 Masło z czosnkiem niedźwiedzim

Liście czosnku niedźwiedziego myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy ogonki. Liście bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy w blenderze, mieszamy z miękkim masłem i solą do dokładnego połączenia się składników. Przekładamy do pojemnika i przechowujemy w lodówce.

masło-z-czosnku-niedźwiedziego-1024x678 Masło z czosnkiem niedźwiedzim

 

Przepis na Thermomix

Liście czosnku niedźwiedziego myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy ogonki. Wrzucamy je na wirujące noże i rozdrabniamy 10s/obr.7. Zgarniamy kopystką, dodajemy masło pokrojone na kawałki, sól i mieszamy 15s/obr.5. Przekładamy do pojemnika i przechowujemy w lodówce.

 

Smacznego!

masło-z-czosnku-niedźwiedziego-1024x678 Masło z czosnkiem niedźwiedzim

(Visited 280 times, 1 visits today)


1 thought on “Masło z czosnkiem niedźwiedzim”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *