Puszysta chałka z kruszonką

Lubicie chałkę? Ja mogłabym jeść ją codziennie. Bardzo lubię posmarować ją dżemem i popijać zimnym mlekiem. Z tego przepisu wychodzi pyszna puszysta chałka z kruszonką. Jak dla mnie jest idealna, lekko słodka, pięknie wyrasta i pozostaje świeża także następnego dnia, choć najpyszniejsza jest wkrótce po upieczeniu i jedzona jeszcze lekko ciepła.

puszysta-chałka-z-kruszonką-1024x685 Puszysta chałka z kruszonką
Składniki
Ciasto
(o temp. pokojowej)
500 g mąki
50 g cukru
50 g drożdży
150 ml letniego mleka
100 g masła
1 jajko
2 żółtka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka soli
Kruszonka
70 g mąki krupczatki
50 g cukru
50g masła
Do posmarowania
1 jajko
3 łyżki mleka
puszysta-chałka-z-kruszonką-1024x685 Puszysta chałka z kruszonką

Do kubka wkruszamy drożdże, zasypujemy 1 łyżeczką cukru, zalewamy letnim mlekiem i odstawiamy na około 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

Łączymy je z rozpuszczonym i ostudzonym masłem, roztrzepanym jajkiem, żółtkami, cukrem. cukrem waniliowym oraz solą. Powoli dodajemy mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Przekładamy je do ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i i odstawiamy na około godzinę do podwojenia swojej objętości.

Następnie dzielimy ciasto na 4 części, formujemy z nich wałki i zaplatamy w warkocz. Układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w długiej keksówce wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na pół godziny do wyrastania.

W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy do powstania okruszków.

Wyrośnięty warkocz smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy na opcji góra-dół przez około 25-30 minut do zarumienia.

Studzimy na kuchennej kratce.

puszysta-chałka-z-kruszonką-1024x685 Puszysta chałka z kruszonką

Przepis na Thermomix

Do naczynia miksującego wkładamy jajka, masło, mleko, cukier, cukier waniliowy i mieszamy 1,5min/50’C/obr.5. Następne dodajemy w kolejności: drożdże, mąkę oraz sól i wyrabiamy 3min/Interwał. Przekładamy je do ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i i odstawiamy na około godzinę do podwojenia swojej objętości.

Następnie dzielimy ciasto na 4 części, formujemy z nich wałki i zaplatamy w warkocz. Układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w długiej keksówce wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na pół godziny do wyrastania.

W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym i wyrabiamy 10s/obr.6.

Wyrośnięty warkocz smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy na opcji góra-dół przez około 25-30 minut do zarumienia.

Studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego!
Przepis pochodzi z thermomixowej książki “Dobre gotowanie”.

puszysta-chałka-z-kruszonką-1024x685 Puszysta chałka z kruszonką

(Visited 2 788 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *