Sałatka z roszponki, kalarepki i pomidorów
Lubicie sałatki? Ja bardzo, mogę jeść je same, z dodatkiem chrupiących grzanek, jako dodatek do obiadu czy grilla. Wiosną i latem co i rusz wypróbowuję nowe przepisy, dowolnie mieszam sezonowe warzywa z tego, co akurat mam pod ręką. Dziś w dosłownie kilka chwil przygotowałam smaczną i świeżą sałatkę z roszponki, kalarepki i pomidorków koktajlowych. Polecam ją do grilla!
Inne pomysły na sałatki:
Składniki
400 g roszponki
1 mała kalarepka
1/2 małej cukinii
15 pomidorków koktajlowych
4 łyżki ziaren słonecznika
Dressing
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1/2 ząbka czosnku
(przeciśnięty przez praskę)
sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od uprażenia słonecznika. Rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią ziarna słonecznika. Prażymy je przez kilka minut na średnim ogniu, aż się zezłocą. Odstawiamy do wystudzenia.
Kalarepkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Cukinię myjemy, przekrajamy wzdłuż na ćwiartki i kroimy w drobne plastry.
Do dużej miski przekładamy roszponkę i pokrojone warzywa.
W małym słoiczku mieszamy wszystkie składniki dressingu i polewamy nim sałatkę. Na koniec posypujemy ją uprażonymi ziarnami słonecznika i gotowe.
Smacznego!