Tarta z kurczakiem i camembertem
Tarta z kurczakiem i camembertem to kolejna pozycja z najnowszej thermomixowej książki “Dania mięsne. 65 przepisów na Thermomix”, którą przetestowałam. Tartę upiekłam zarówno w wersji z kurczakiem, jak i z indykiem. Obie były smaczne, aczkolwiek za drugim razem zamiast przygotować mięso na parze, podsmażyłam je na patelni i bardziej mi smakowało. Tarta jest smaczna, ma bardzo kruchy spód i na pewno przypadnie do gustu mięsożercom. Jak zwykle wprowadziłam swoje modyfikacje do przepisu, zamieniłam orzechy na kapary i dodałam ser żółty.
Taka wytrawna tarta to świetna propozycja na obiad i kolację, czy wieczorne spotkanie w gronie znajomych. Można podawać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja ją piekę wcześniej, a przed podaniem podgrzewam przez kilka minut w piekarniku.
Inne pomysły na wytrawne tarty:
- Quiche ze szpinakiem i pomidorkami
- Tarta francuska z pomidorami i mozzarellą
- Tarta ze szparagami, boczkiem i mozzarellą
Składniki
(Forma o średnicy 26cm)
Ciasto
220 g mąki pszennej
110 g zimnego masła
30 g zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
Farsz
200 g filetów z kurczaka lub indyka
120 g sera camembert
80 g żółtego sera
250 g pieczarek
100 g cebuli
200 g śmietany 18%
3 jajka
1 łyżka kaparów
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka tymianku
olej
Mąkę mieszamy z zimnym masłem pokrojonym na kawałki, dodajemy wodę oraz sól i zagniatamy gładkie ciasto. Wylepiamy nim tortownicę wysmarowaną masłem i chowamy do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Kurczaka lub indyka kroimy na około 2 cm kawałki, doprawiamy 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i tymiankiem. Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w cienkie plasterki. Dusimy je na oleju, aż cebula i grzyby staną się miękkie.
Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy je papierem do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kulkami lub fasolą. Pieczemy je około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół. Następnie zdejmujemy papier i obciążenie i podpiekamy ciasto przez kolejne 10 minut do zezłocenia. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Na podpieczonym i wystudzonym spodzie równomiernie rozkładamy podduszone z cebulą pieczarki i podsmażone kawałki mięsa. Ser camembert kroimy na małe trójkąty (około 12 sztuk) i promieniście układamy je na tarcie. Posypujemy startym na grubych oczkach tarki serem żółtym i odstawiamy.
Następnie w oddzielnym naczyniu mieszamy śmietankę z jajkami, 1/2 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczką soli. Masę śmietanowo-jajeczną wylewamy na tartę, a jej wierzch posypujemy kaparami. Tartę pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół.
Tartę podajemy na ciepło lub na zimno.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy pokrojone na kawałki masło, mąkę, wodę oraz sól i mieszamy 30s/obr.5. Powstałym ciastem wylepiamy tortownicę wysmarowaną masłem i chowamy do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na pokrywie naczynia miksującego stawiamy miskę i odważamy do niej pokrojone na 2cm kawałki mięso, 25 g oleju, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i tymianek. Dokładnie mieszamy i przekładamy do dolnej części przystawki Varoma i odstawiamy.
Do naczynia miksującego wkładamy pokrojoną na ćwiartki cebulę i rozdrabniamy 5s/obr.5. Dodajemy pieczarki i rozdrabniamy 2s/obr.3. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodajemy 15 g oleju, nakładamy przystawkę Varoma i dusimy 12min/120’C/noże wsteczne/obr.1.
Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy je papierem do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kulkami lub fasolą. Pieczemy je około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół. Następnie zdejmujemy papier i obciążenie i podpiekamy ciasto przez kolejne 10 minut do zezłocenia. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Na podpieczonym i wystudzonym spodzie równomiernie rozkładamy podduszone z cebulą pieczarki i podsmażone kawałki mięsa. Ser camembert kroimy na małe trójkąty (około 12 sztuk) i promieniście układamy je na tarcie. Posypujemy startym na grubych oczkach tarki serem żółtym i odstawiamy.
Do naczynia miksującego wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, pozostałe 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Mieszamy 10s/obr.3,5.
Masę śmietanowo-jajeczną wylewamy na tartę, a jej wierzch posypujemy kaparami. Tartę pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół.
Tartę podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Uwielbiam wytrawne tarty! Zawsze każdego zaskakują :>
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂