Tarta z zielonymi szparagami i parmezanem
Często piszecie do mnie i pytacie o pomysły na piątkowy bezmięsny obiad. Pomyślałam sobie, że ucieszy Was nowy cykl na blogu: wege piątek. Co piątek rano będę publikowała moją propozycję na wegetariański obiad. Dziś inauguracja cyklu i pierwsza moja propozycja: tarta z zielonymi szparagami i parmezanem.
Składniki
Spód
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie
1/2 pęczka zielonych szparagów
200 ml śmietanki 30%
100 g mozzarelli
100 g parmezanu
3 jajka
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Z mąki, pokrojonego na kawałki masła, jajka i soli zagniatamy gładkie ciasto. Staramy się to zrobić możliwie szybko. Wysmarowaną masłem tortownicę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem, tak aby sięgało ono brzegów tortownicy. Spód ciasta gęsto nakłuwamy widelcem. Blachę na tartę chowamy do lodówki na 30 minut, a następnie pieczemy spód w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół przez około 15 minut do lekkiego zezłocenia. I odstawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Szparagi myjemy i odrywamy i zdrewniałe końce. Kroimy je mniej więcej na połowę- część z główka może być nieco dłuższa.
Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W misce roztrzepujemy śmietankę z jajkami i drobno startym parmezanem. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wystudzony spód tarty posypujemy mozzarellą, układamy na nim szparagi i zalewamy masą jajeczną. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 35-40 minut na opcji Termoobieg.
Podajemy na ciepło lub zimno, w obu wersjach smakuje wyśmienicie.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy mąkę, pokrojone na kawałki masło, jajko i sól. Wyrabiamy ciasto 30s/obr.5.
Wysmarowaną masłem tortownicę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem, tak aby sięgało ono brzegów tortownicy. Spód ciasta gęsto nakłuwamy widelcem. Blachę na tartę chowamy do lodówki na 30 minut, a następnie pieczemy spód w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół przez około 15 minut do lekkiego zezłocenia. I odstawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Szparagi myjemy i odrywamy i zdrewniałe końce. Kroimy je mniej więcej na połowę- część z główka może być nieco dłuższa.
Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do naczynia miksującego na wirujące noże wrzucamy czosnek i rozdrabniamy 5s/obr.10. Wlewamy śmietankę, wkładamy parmezan, gałkę muszkatołową, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy 15s/obr.5.
Wystudzony spód tarty posypujemy mozzarellą, układamy na nim szparagi i zalewamy masą jajeczną. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 35 minut na opcji Termoobieg.
Podajemy na ciepło lub zimno, w obu wersjach smakuje wyśmienicie.
Smacznego!