Tort bezowy z kremem mascarpone i brzoskwiniami

Gdybym miała wybrać trójkę swoich ulubionych ciast, na pewno w tym rankingu znalazłaby się beza. Kocham bezy chyba w każdej postaci, jako małe beziki, deser eton mess, czy właśnie jako torty bezowe. Zarówno torty, jak i bezy przygotowuję bardzo często, są to obowiązkowe pozycje na wszelkich rodzinnych uroczystościach, a jakoś zupełnie nie trafiają na bloga. Zamierzam nadrobić to niedopatrzenie i w tym roku planuję zasypać Was bezowymi propozycjami. Na pierwszy ogień idzie tort bezowy z kremem mascarpone i brzoskwiniami.

Żeby beza się udała i była smaczna nie potrzeba wcale wiele pracy ani wysiłku. Trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych sprawach: białka muszą być o temperaturze pokojowej, a bezę trzeba dobrze wysuszyć i dobrze robić to długo i w dość niskiej temperaturze. Przygotowuję dla Was poradnik o tym jak upiec idealną bezę, mam nadzieję, że za kilka dni pojawi się na blogu.

Dzisiejszy tort bezowy z kremem mascarpone i brzoskwiniami upiekłam na specjalne życzenie Teściowej, która poprosiła mnie “o coś bezowego”, żeby mogła zabrać do pracy i z okazji imienin poczęstować współpracowników. Teściowej się nie odmawia i dzięki niej mogę Wam dziś podać przepis na tą pyszną bezę, która podobno zrobiła furorę.

tort-bezowy-z-kremem-mascarpone-i-brzoskwiniami-681x1024 Tort bezowy z kremem mascarpone i brzoskwiniami
Składniki
Beza
6 białek o temperaturze pokojowej
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka octu winnego
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Krem
250 g zimnego serka mascarpone
400 g śmietany 30% b. mocno schłodzonej
(można włożyć ją na 10 minut do zamrażarki)
1-1,5 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1 puszka brzoskwiń z puszki
(w sezonie mogą być świeże owoce)
10-15 sztuk zielonych bezpestkowych winogron
(przekrojonych na pół)
garść borówki amerykańskiej
mięta do dekoracji
tort-bezowy-z-kremem-mascarpone-i-brzoskwiniami-681x1024 Tort bezowy z kremem mascarpone i brzoskwiniami
Wszystkie składniki na bezę powinny być o temperaturze pokojowej. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Początkowo ubijamy je na niskich obrotach miksera, stopniowo je zwiększając. Powoli dodajemy cukier i cały czas ubijamy. Na samym końcu dokładamy mąkę ziemniaczaną i ocet i jeszcze przez 2-3 minuty miksujemy. Masa bezowa powinna być sztywna i błyszcząca.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim 2 koła o wielkości małego talerzyka. Zostawiamy miejsce między bezami, bo urosną w trakcie pieczenia. Wykładamy na nie pianę bezową za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego. Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 5 minut na opcji góra-dół, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C. Pieczemy przez godzinę na opcji góra-dół i zmniejszamy temperaturę do 120’C i uchylamy piekarnik. Następnie pieczemy bezę przy uchylonym piekarniku jeszcze przez 20 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piecyku przez ok. 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Śmietanę chowany na 10 minut do zamrażarki. W międzyczasie przekładamy mascarpone do miski i roztrzepujemy za pomocą rózgi. Dodajemy śmietanę oraz cukier puder i ubijamy do uzyskania sztywnego kremu.
Brzoskwinie kroimy w kostkę i odsączamy z zalewy. Myjemy borówki i winogrona.
Pierwszy blat bezowy smarujemy dżemem, a następnie wykładamy na niego 2/3 kremu mascarpone. Równomiernie posypujemy brzoskwiniami i nakładamy drugi blat bezowy. Smarujemy go pozostałym kremem mascarpone i posypujemy owocami: brzoskwiniami, borówkami i winogronami. Dokładamy listki mięty do dekoracji.
Tort bezowy z kremem mascarpone i brzoskwiniami przechowujemy w lodówce.
tort-bezowy-z-kremem-mascarpone-i-brzoskwiniami-681x1024 Tort bezowy z kremem mascarpone i brzoskwiniami
Przepis na Thermomix
Do idealnie czystego i suchego naczynia miksującego wlewamy białka i dodajemy szczyptę soli. Zakładamy motylek i ubijamy sztywną pianę 3-4min/obr.3,5. Następnie zmniejszamy obroty i ubijamy 6-7min/obr.3 i partiami dodajemy do białek cukier. Nie można cukru dodać zbyt szybko, bo piana zrobi się lejąca, najlepiej dosypywać go po łyżce przez otwór w pokrywie. Po dodaniu całego cukru, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijamy 30s/obr.3.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim 2 koła o wielkości małego talerzyka. Zostawiamy miejsce między bezami, bo urosną w trakcie pieczenia. Wykładamy na nie pianę bezową za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego. Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 5 minut na opcji góra-dół, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C. Pieczemy przez godzinę na opcji góra-dół i zmniejszamy temperaturę do 120’C i uchylamy piekarnik. Następnie pieczemy bezę przy uchylonym piekarniku jeszcze przez 20 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piecyku przez ok. 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Śmietanę chowany na 10 minut do zamrażarki. Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy motylek, przekładamy serek mascarpone, wlewamy śmietanę i wsypujemy cukier puder i ubijamy 1,5-2min/obr.3.
Brzoskwinie kroimy w kostkę i odsączamy z zalewy. Myjemy borówki i winogrona.
Pierwszy blat bezowy smarujemy dżemem, a następnie wykładamy na niego 2/3 kremu mascarpone. Równomiernie posypujemy brzoskwiniami i nakładamy drugi blat bezowy. Smarujemy go pozostałym kremem mascarpone i posypujemy owocami: brzoskwiniami, borówkami i winogronami. Dokładamy listki mięty do dekoracji.
Tort bezowy z kremem mascarpone i brzoskwiniami przechowujemy w lodówce.
Smacznego!

tort-bezowy-z-kremem-mascarpone-i-brzoskwiniami-681x1024 Tort bezowy z kremem mascarpone i brzoskwiniami

(Visited 15 414 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *