Kolorowy makaron ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Już nie raz przekonałam się o tym, że najlepsze dania powstają zupełnie przez przypadek. Wczoraj zaplanowałam na obiad tartę chlebową ze szparagami w roli głównej, ale dopiero szykując obiad zorientowałem się, że zapomniałam kupić śmietany i drożdży. Było tak gorąco, że już nie chciało mi się iść po nie do sklepu, które i tak okazały się zamknięte. Zależało mi na łatwym i szybkim daniu. W takich chwilach najczęściej sięgam po makaron. Zrobiłam szybki przegląd lodówki i tym sposobem ugotowałam pyszny i jakże prosty kolorowy makaron ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Taki lekki makaron to świetna propozycja na obiad w upalny dzień. Jest rześki i nie trzeba długo stać przy garach.

tagliatelle-ze-sparagami-i-pomidorami-1024x681 Kolorowy makaron ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi
Składniki
(2 porcje)
200 g tagliatelle
1/2 pęczka zielonych szparagów
2 garści pomidorków koktajlowych
(czerwonych i żółtych)
3 ząbki czosnku
10 listków bazylii
parmezan do podania
oliwa z oliwek
cytryna
sól i pieprz
tagliatelle-ze-sparagami-i-pomidorami-1024x681 Kolorowy makaron ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Szparagi myjemy, odłamujemy im końcówki i kroimy na około 2 centymetrowe kawałki. Główki szparagów odkładamy na bok.

Czosnek obieramy i drobno siekamy.

Pomidorki kroimy na połówki, mieszamy je z drobno posiekaną bazylią, polewamy 1 łyżka oliwy z oliwek. Mieszamy składniki i odstawiamy na bok.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i dosłownie chwilę go podduszamy na małym ogniu, uważając, żeby się nie spalił. Dorzucamy szparagi (bez główek) i smażymy przez kilka minut aż nieco zmiękną. Posypujemy je świeżo zmielonymi solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.

W międzyczasie gotujemy (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) al dente makaron 2 minuty przed końcem gotowania, dorzucamy do wody główki szparagów.

tagliatelle-ze-sparagami-i-pomidorami-1024x681 Kolorowy makaron ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Na patelnię ze szparagami dodajemy pomidorki wymieszane z oliwą z oliwek i bazylią. Przesmażamy je około 2-3 minut, po tym czasie powinny się ogrzać, ale być nadal dość jędrne.

Na patelnię że szparagami i pomidorkami koktajlowymi dodajemy makaron wraz z główkami szparagów i doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Jak ktoś lubi, można go jeszcze lekko skropić sokiem z cytryny. Przekładamy kolorowy makaron ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi na talerze i posypujemy startym parmezanem.

Smacznego!

tagliatelle-ze-sparagami-i-pomidorami-1024x681 Kolorowy makaron ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi

(Visited 6 901 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *