Kurczak Tikka Masala
Ostatnio w Polsce panuje iście tropikalna pogoda. W takie upalne dni praktycznie nie mam apetytu i gotuję lekkie i najchętniej bezmięsne dania. Ostatnie dwa dni przyniosły nieco wytchnienia od skwaru i nabrałam ochoty na jakiś mięsny obiad. Gdy szukałam pomysłu na niego, przypomniałam sobie, że kilka tygodni temu dostałam smakowitą przesyłkę od firmy Patak’s z różnymi orientalnymi pastami. Do paczki dołączona była także kartka z przepisami. Przejrzałam ją i moją uwagę przykuł niezwykle prosty i zachęcający przepis na kurczaka Tikka Masala. Jego przygotowanie zajęło mi dosłownie chwilę, bo wystarczyło wymieszać mięso z gotową pastą curry Tikka Masala, jogurtem, czosnkiem i zapiec. Kurczak Tikka Masala bardzo nam posmakował, mięso było aromatyczne, a przy tym soczyste, świetnie smakowało w towarzystwie ryżu. To idealna propozycja dla zabieganych, którzy cenią sobie dobre domowe jedzenie.
Składniki
8 podudzi z kurczaka
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
6 łyżek pasty curry Tikka Masala
(użyłam pasty curry Tikka Masala Patak’s)
1 czerwona cebula
10-12 pomidorków koktajlowych
3 ząbki czosnku
1-2 łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz
listki mięty i kolendry do posypania
Przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z jogurtem oraz pastą curry Tikka Masala. Tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka z zewnątrz, a także pod skórką. Mięso przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30-60 minut.
W międzyczasie myjemy pomidorki, obieramy cebulę i kroimy ją w półplasterki. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy cebulą, a na niej układamy podudzia z kurczaka. Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe. Kurczaka polewamy olejem i delikatnie posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Naczynie z kurczakiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i zapiekamy 45-60 minut do zarumienienia.
Kurczaka Tikka Masala podajemy z ryżem i posypujemy świeżymi listkami mięty i kolendry.
Smacznego!