Lemoniada truskawkowa z miodem
Podobno to już ostatnie podrygi truskawek. Mam wrażenie, że wyjątkowo wcześnie kończy się na nie sezon w tym roku. Z czasów licealnych pamiętam czerwiec jako miesiąc pod znakiem końca roku, wystawiania ocen, wyczekiwania wakacji, ale i wszechobecnych truskawek. Prawie codziennie, gdy wysiadałam rano z metra, kupowałam porcję truskawek i zjadałam je na drugie śniadanie w szkole. A dziś chłodzę się pyszną i rześką lemoniadą truskawkową z miodem. Spróbujcie jej koniecznie!
Składniki
700 g truskawek
80 g miodu
sok wyciśnięty z 2 cytryn
(około 100 g)
750- 800 g zimnej wody
1 opakowanie kostek lodu
(250 g)
10-15 listków mięty
Truskawki, miód i sok z cytryny miksujemy na gładką masę. Dolewamy wodę oraz dodajemy listki mięty i mieszamy składniki. Przelewamy lemoniadę do dzbanka. Kruszymy kostki lodu (jeżeli nie mamy mocnego blendera lub kruszarki do lodu, możemy zostawić całe) i dodajemy je do dzbanka z lemoniadą. Podajemy od razu.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy truskawki, miód i sok z cytryny. Miksujemy 1min/obr.10. Dolewamy wodę oraz dodajemy listki mięty i mieszamy 10s/obr.3. Lemoniadę przelewamy do dzbanka.
Do naczynia miksującego wkładamy kostki lodu i rozdrabniamy 5s/obr.5. Rozdrobniony lód dodajemy do lemoniady i mieszamy. Podajemy od razu.
Smacznego!