Quiche ze szparagami, pomidorkami i szynką parmeńską
Jakiś czas temu wrzuciłam przepis na Tartę z zielonymi szparagami i parmezanem. Dostałam od Was sporo wiadomości z pochwałami tego quichu. Mi też bardzo smakował, dlatego postanowiłam stworzyć kolejne nieco podobne danie. Tym razem wzbogaciłam tartę i stworzyłam quiche ze szparagami, pomidorkami i szynką parmeńską. Dodałam także kapary i szalotkę. Wolicie wersję z mięsem czy bez mięsa?
Składniki
Spód
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie
1/2 pęczka zielonych szparagów
100 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
200 ml śmietanki 30%
100 g mozzarelli
100 g parmezanu
10 pomidorków koktajlowych
3 jajka
1/2 szalotki
1 łyżka kaparów
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Z mąki, pokrojonego na kawałki masła, jajka i soli zagniatamy gładkie ciasto. Staramy się to zrobić szybko, żeby ciasto nie zagrzało się od ciepła naszych rąk. Wysmarowaną masłem tortownicę wylepiamy ciastem, tak aby sięgało ono brzegów tortownicy. Spód ciasta gęsto nakłuwamy widelcem. Blachę na tartę chowamy do lodówki na 30 minut, a następnie pieczemy spód w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół przez około 15 minut do lekkiego zezłocenia. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Szparagi myjemy i odrywamy im zdrewniałe końce. Kroimy je mniej więcej na połowę- część z główka może być nieco dłuższa. Następnie połowę szparagów zawijamy w szynkę.
Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podduszamy ją na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Odstawiamy do wystudzenia.
Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z podduszoną szalotką.
W misce roztrzepujemy śmietankę z jajkami i drobno startym parmezanem. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wystudzony spód tarty posypujemy mozzarellą wymieszaną z szalotką, układamy na nim naprzemiennie szparagi w szynce i bez szynki. Dokładamy pomidorki koktajlowe i zalewamy ciasto masą jajeczną. Równomiernie posypujemy tartę kaparami. Quiche pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 35 minut na opcji Termoobieg.
Quiche możemy podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można także upiec go wcześniej i lekko pogrzać przed podaniem.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy mąkę, pokrojone na kawałki masło, jajko i sól. Wyrabiamy ciasto 30s/obr.5.
Wysmarowaną masłem tortownicę wylepiamy ciastem, tak aby sięgało ono brzegów tortownicy. Spód ciasta gęsto nakłuwamy widelcem. Blachę na tartę chowamy do lodówki na 30 minut, a następnie pieczemy spód w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół przez około 15 minut do lekkiego zezłocenia. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Szparagi myjemy i odrywamy im zdrewniałe końce. Kroimy je mniej więcej na połowę- część z główka może być nieco dłuższa. Następnie połowę szparagów zawijamy w szynkę. Szalotkę obieramy i wrzucamy do naczynia miksującego i siekamy 3s/obr.5. Podduszamy ją z 1 łyżką oliwy z oliwek 2min/100’C/obr.1 i odstawiamy do wystudzenia.
Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z podduszoną szalotką.
Do naczynia miksującego na wirujące noże wrzucamy czosnek i rozdrabniamy 5s/obr.10. Wlewamy śmietankę, wkładamy parmezan, gałkę muszkatołową, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy 15s/obr.5.
Wystudzony spód tarty posypujemy mozzarellą wymieszaną z podduszoną szalotką. Układamy na nim naprzemiennie szparagi w szynce i bez szynki. Dokładamy pomidorki koktajlowe i zalewamy ciasto masą jajeczną. Równomiernie posypujemy tartę kaparami. Quiche pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 35 minut na opcji Termoobieg.
Quiche możemy podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można go także upiec wcześniej i lekko pogrzać przed podaniem.
Smacznego!