Ślimaczki drożdżowe z jagodą kamczacką

Już są jagody kamczackie, podobno można kupić je w niektórych warzywniakach i w dużych dobrze zaopatrzonych marketach. Piszę podobno, bo ja jeszcze nigdy nie kupowałam jagody kamczackiej, mam  własne krzaczki na działce i one właśnie teraz owocują. Robiłam już pyszną nalewkę z jagody kamczackiej, rewelacyjne rogaliki z jagodą kamczacką i mus z rabarbaru i jagody kamczackiej, a tym razem naszło mnie na ślimaczki drożdżowe z jagodą kamczacką. Dodałam do nich brązowy cukier i kardamon, pachną pięknie i są bardzo smaczne.
limaczki-drożdżowe-z-jagodą-kamczacką-684x1024 Ślimaczki drożdżowe z jagodą kamczacką
Składniki
Ciasto
450 g mąki
150 ml letniego mleka
50 g stopionego masła
20 g drożdży
2 jajka
1 łyżka cukru
szczypta soli
Nadzienie
50 g stopionego masła
1 szklanka jagody kamczackiej
40 g brązowego cukru
4-5 ziarenek zielonego kardamonu
Do smarowania
2-3 łyżki stopionego masła
1 łyżka brązowego cukru
limaczki-drożdżowe-z-jagodą-kamczacką-684x1024 Ślimaczki drożdżowe z jagodą kamczacką
Najpierw przygotowujemy zaczyn. Do szklanki wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem, 1 łyżką mąki oraz polewamy 5 łyżkami mleka. Dokładanie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Kardamon rozgniatamy, łupinki wyrzucamy, a ziarenka rozcieramy i mieszamy z brązowym cukrem.
Mąkę przesiewamy, powoli dodajemy do niej masło i po jednym jajku, mleko, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Zarabiamy rękami ciasto przez około 5-6 minut albo do czasu, aż utworzy ono błyszczącą i elastyczną kulę.
Ciasto dzielimy na 2 równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Każdy z nich smarujemy masłem i równomiernie posypujemy cukrem i jagodą kamczacką. Zwijamy w rolady wzdłuż szerszego boku. Tniemy je na 2-3 cm kawałki i układamy rozcięciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy ułożyć je na 1 dużej blasze lub w dwóch tortownicach. Przykrywamy je ściereczką i wstawiamy je na 30 minut do wyrastania do piekarnika nagrzanego do 50’C.
Wyrośnięte ślimaczki wyjmujemy z piekarnika, smarujemy stopionym masłem i posypujemy brązowym cukrem. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180’C. Bułeczki pieczemy około 20 minut na opcji góra-dół do zarumienienia się.
Studzimy na kuchennej kratce, najsmaczniejsze są jeszcze lekko ciepłe.
limaczki-drożdżowe-z-jagodą-kamczacką-684x1024 Ślimaczki drożdżowe z jagodą kamczacką
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki. Podgrzewamy 3min/37’C/obr.2. Dodajemy jajka, mąkę, stopione masło i szczyptę soli i wyrabiamy ciasto 2,5min/Interwał.
Następnie przygotowujemy nadzienie. Kardamon rozgniatamy, łupinki wyrzucamy, a ziarenka rozcieramy i mieszamy z brązowym cukrem.
Ciasto dzielimy na 2 równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Każdy z nich smarujemy masłem i równomiernie posypujemy cukrem i jagodą kamczacką. Zwijamy w rolady wzdłuż szerszego boku. Tniemy je na 2-3 cm kawałki i układamy rozcięciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy ułożyć je na 1 dużej blasze lub w dwóch tortownicach. Przykrywamy je ściereczką i wstawiamy je na 30 minut do wyrastania do piekarnika nagrzanego do 50’C.
Wyrośnięte ślimaczki wyjmujemy z piekarnika, smarujemy stopionym masłem i posypujemy brązowym cukrem. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180’C. Bułeczki pieczemy około 20 minut na opcji góra-dół do zarumienienia się.
Studzimy na kuchennej kratce, najsmaczniejsze są jeszcze lekko ciepłe.
Smacznego!

limaczki-drożdżowe-z-jagodą-kamczacką-684x1024 Ślimaczki drożdżowe z jagodą kamczacką

(Visited 380 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *