Szparagi z rukolą i jajkiem- pyszna sałatka!
Od kilku miesięcy odkrywam rukolę na nowo. Smakuje mi praktycznie w każdej wersji: jako baza sałatki czy koktajlu, jako dodatek do pizzy, na słodko i na słono. Jej wyraźny i lekko orzechowy smak pasuje mi niemal do wszystkiego. Długo się do jej przekonywałam, ale teraz nasza przyjaźń kwitnie na całego.
W rukoli cenię także szybkość obróbki. Wystarczy opłukać ją pod bieżącą wodą i już jest gotowa do spożycia. Nie trzeba jej ani obrywać ani kroić.
Moja dzisiejszą propozycja: szparagi z rukolą i jajkiem to pyszna sałatka. Świeżości dodają jej pomidorki koktajlowe i kwaskowy dressing. Taka sałatka może być zarówno dodatkiem do obiadu, grilla, czy samodzielnym daniem. Świetnie smakuje podana z chrupiącą czosnkową bagietką.
Inne potrawy z rukolą:
- Sałatka z młodych strączkowych warzyw
- Sałatka z rukoli i mandarynek
- Sałatka z rukoli z pomidorkami i szynką parmeńską
- Spaghetti z surowymi pomidorami i rukolą
Składniki
50 g rukoli
200 g zielonych szparagów
10 pomidorków koktajlowych
2 jajka ugotowane na twardo
1/2 szalotki
Dressing
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 płaska łyżeczka musztardy Dion
sól i pieprz do smaku
Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidorki kroimy na połowy, a jajka na ćwiartki.
Szparagi myjemy, odłamujemy im zdrewniałe końcówki i tnie y na kawałki o długości około 3 cm. Główki szparagów odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy pokrojone łodyżki szparagów. Podsmażamy do momentu, aż lekko zmiękną, ale jescze będą lekko chrupkie.
Dorzucamy na patelnię główki szparagów i pokrojoną szalotkę. Podsmażamy je około 2 minut. Szparagi skrapiamy sokiem z cytryny i lekko solimy.
Do miski wkładamy umyte i osuszanie listki rukoli, dokładamy pomidorki koktajlowe oraz podsmażone szparagi.
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki dressingu i polewamy nim sałatkę. Dokładnie mieszamy warzywa. Wykładamy na talerz i na wierzchu układamy pokrojone na kawałki jajko. Posypujemy je świeżo zmieloną solą i pieprzem i gotowe.
Smacznego!