Pavlova z kremem czekoladowym i malinami
Kocham bezy, ale to już wiecie. Uwielbiam je ze wszystkimi sezonowymi owocami. Przeważnie piekę Pavlovą z masą z serka mascarpone i śmietany, przekładam dżemem i dokładam różne owoce. Tym razem miałam ochotę na jakąś zmianę i na swoje imieniny upiekłam Pavlovę z kremem czekoladowym i malinami. Wyszła pyszna, ale w wersji czekoladowej jest dużo cięższa i trudno zjeść więcej niż jeden kawałek, choć taki łasuch jak ja spokojnie poradzi sobie z większą porcją.
Inne bezowe przepisy:
- Babeczki malinowe z bezą
- Beza z truskawkami i kremem mascarpone
- Bezy
- Tort bezowy z kremem mascarpone i brzoskwiniami
Składniki
Beza
6 białek o temperaturze pokojowej
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka octu winnego
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Krem
250 g zimnego serka mascarpone
200 g śmietany 30% b. mocno schłodzonej
(można włożyć ją na 10 minut do zamrażarki)
1,5-2 łyżki cukru pudru
70 g gorzkiej czekolady
Do dekoracji
250-300 g malin
listki mięty
Wszystkie składniki na bezę powinny być o temperaturze pokojowej. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Początkowo ubijamy je na niskich obrotach miksera, stopniowo je zwiększając. Powoli dodajemy cukier i cały czas ubijamy. Na samym końcu dokładamy mąkę ziemniaczaną i ocet i jeszcze przez 2-3 minuty miksujemy. Masa bezowa powinna być sztywna i błyszcząca.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim 2 koła o średnicy 19 cm. Zostawiamy miejsce między bezami, bo urosną w trakcie pieczenia. Wykładamy na nie pianę bezową za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego. Bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 5 minut na opcji góra-dół, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C. Pieczemy je przez godzinę na opcji góra-dół i zmniejszamy temperaturę do 120’C i uchylamy piekarnik. Następnie pieczemy bezy przy uchylonym piekarniku przez kolejne 20- 30 minut. Bezy studzimy w uchylonym piecyku przez ok. 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę chowany na 10 minut do zamrażarki. W międzyczasie przekładamy mascarpone do miski i roztrzepujemy za pomocą rózgi. Dodajemy śmietanę oraz cukier puder i ubijamy do uzyskania sztywnego kremu. Do jeszcze ciepłej czekolady, ale nie gorącej dodajmy łyżka po łyżce masę z serka i śmietany i miksujemy na wolnych obrotach miksera do całkowitego połączenia się składników. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Na talerzu lub paterze układamy pierwszy blat bezowy. Wyciskamy na niego połowę masy czekoladowej i rozkładamy połowę malin. Nakładamy drugi blat bezowy i lekko go dociskamy. Wyciskamy na niego pozostały kremem i układamy maliny. Gotowe ciasto chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut, żeby krem stężał i żeby łatwiej było kroić bezę.
Pavlovę z kremem czekoladowym i malinami przechowujemy w lodówce.
Przepis na Thermomix
Do idealnie czystego i suchego naczynia miksującego wlewamy białka i dodajemy szczyptę soli. Zakładamy motylek i ubijamy sztywną pianę 3-4min/obr.3,5. Następnie zmniejszamy obroty i ubijamy 6-7min/obr.3 i partiami dodajemy do białek cukier. Nie można cukru dodać zbyt szybko, bo piana zrobi się lejąca, najlepiej dosypywać go po łyżce przez otwór w pokrywie. Po dodaniu całego cukru, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijamy jeszcze 30s/obr.3.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim 2 koła o średnicy 19 cm. Zostawiamy miejsce między bezami, bo urosną w trakcie pieczenia. Wykładamy na nie pianę bezową za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego.
Bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 5 minut na opcji góra-dół, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C. Pieczemy je przez godzinę na opcji góra-dół i zmniejszamy temperaturę do 120’C i uchylamy piekarnik. Następnie pieczemy bezy przy uchylonym piekarniku przez kolejne 20- 30 minut. Bezy studzimy w uchylonym piecyku przez ok. 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.Śmietanę chowany na 10 minut do zamrażarki. Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy motylek, przekładamy serek mascarpone, wlewamy śmietanę i wsypujemy cukier puder i ubijamy 1,5-2min/obr.3. Masę przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i roztapiamy 3-4min/80’C/obr.4. Lekko studzimy, ale czekolada musi być nadal płynną. Zakładamy motylek i dodajemy masę z serka mascarpone i śmietany i mieszamy 1min/obr.3,5.
Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Na talerzu lub paterze układamy pierwszy blat bezowy. Wyciskamy na niego połowę masy czekoladowej i rozkładamy połowę malin. Nakładamy drugi blat bezowy i lekko go dociskamy. Wyciskamy na niego pozostały kremem i układamy maliny. Gotowe ciasto chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut, żeby krem stężał i żeby łatwiej było kroić bezę.
Pavlovę z kremem czekoladowym i malinami przechowujemy w lodówce.
Smacznego!