Koktajl jeżynowo-ananasowy
Ufff , jak gorąco! Lubię ciepłą, słoneczną pogodę, ale lato w tym roku już trochę przesadziło z ilością upalnych dni. Kuchnię omijam szerokim łukiem, bo jest w niej gorąco nie do wytrzymania, a i apetytu zupełnie nie mam. Ratujemy się szybkimi daniami, które nie wymagają długiego stania przy garach. Codziennie przygotowuję też zimne koktajle, najczęściej zupełnie improwizowane, ale dzisiejszy koktajl jeżynowo-ananasowy posmakował nam tak bardzo, że regularnie go powtarzamy.
Ma ładny kolor i jest słodki, a nie zawiera w sobie żadnych słodzideł. Czuć w nim wyraźną nutę ananasa, spróbujcie koniecznie. Możecie także podmienić mleko na maślankę, będzie wtedy nieco kwaśniejszy i gęstszy.
Inne pomysły na upały:
– Mojito Virgin (bezalkoholowe)
– Spaghetti z surowymi pomidorami, rukolą i oliwą
Składniki
2 dojrzałe banany
300 g świeżego ananasa
200 g jeżyn
0,5-0,7 l świeżego mleka
Umyte banany i obrane ze skórki banany kroimy wraz z ananasem na kawałki, a jeżyny dokładnie płuczemy pod zimną wodą.
Owoce wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na gładką masę, dolewamy mleko i miksujemy jeszcze przez chwilę.
Podajemy od razu, gdy koktajl jeżynowo-ananasowy jest jeszcze zimny.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy umyte, obrane ze skórki i pokrojone na kawałki banany oraz ananasa. Dodajemy dokładanie wypłukane pod zimną wodą jeżyny. Miksujemy owoce 30s/0br.10, dodajemy mleko i mieszamy 10s/obr.7.
Podajemy od razu, gdy koktajl jeżynowo-ananasowy jest jeszcze zimny.
Smacznego!
Przepysznie, mnie jest chodniej już jak patrze na koktajl 🙂