Zielona pasta z awokado, groszku i roszponki
Zielona pasta z awokado, groszku i roszponki, czyż to nie brzmi pysznie? Ale ta pasta jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa! W ostatni czwartek miałam przyjemność uczestniczyć w wycieczce do gospodarstwa ekologicznego w Nowej Rudzie pod Łomżą, a następnie zwiedzić zakład OSM w Piątnicy, gdzie zobaczyliśmy od podszewki jak powstają moje ulubione twarożki i serki. Wkrótce napiszę o tym nieco więcej. Na k0niec uczestniczyliśmy w warsztatach kulinarnych, na których zrobiliśmy właśnie zieloną pastę z awokado, groszku i roszponki. Bardzo mi posmakowała, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na nią. To świetna propozycja po prostu na kanapki, grzanki lub jako imprezowy dip do nachosów czy paluszków. Jeżeli lubicie hummus, ta pasta także Wam posmakuje.
Składniki
200 g serka typu Philadelphia
1 dojrzałe awokado
30 g rukoli
(mniej więcej garść)
60 g zielonego groszku
70 ml oliwy
1 ząbek czosnku
szczypiorek do dekoracji
sól i pieprz
Rukolę, zielony groszek, czosnek i oliwę blendujemy na gładką masę.
Awokado myjemy i rozcinamy na pół. Wyjmujemy pestkę i za pomocą łyżki wyciągamy miąższ. Łączymy go serkiem i pesto z roszponki i groszku i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przekładamy do miseczki i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Taka zielona pasta z awokado, groszku i roszponki świetnie smakuje z krakersami.
Smacznego!