Zielona pasta z awokado, groszku i roszponki

Zielona pasta z awokado, groszku i roszponki, czyż to nie brzmi pysznie? Ale ta pasta jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa! W ostatni czwartek miałam przyjemność uczestniczyć w wycieczce do gospodarstwa ekologicznego w Nowej Rudzie pod Łomżą, a następnie zwiedzić zakład OSM w Piątnicy, gdzie zobaczyliśmy od podszewki jak powstają moje ulubione twarożki i serki. Wkrótce napiszę o tym nieco więcej. Na k0niec uczestniczyliśmy w warsztatach kulinarnych, na których zrobiliśmy właśnie zieloną pastę z awokado, groszku i roszponki. Bardzo mi posmakowała, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na nią. To świetna propozycja po prostu na kanapki, grzanki lub jako imprezowy dip do nachosów czy paluszków. Jeżeli lubicie hummus, ta pasta także Wam posmakuje.

zielona-pasta-z-awokado-groszku-i-roszponki-768x1024 Zielona pasta z awokado, groszku i roszponki

Składniki

200 g serka typu Philadelphia

1 dojrzałe awokado

30 g rukoli

(mniej więcej garść)

60 g zielonego groszku

70 ml oliwy

1 ząbek czosnku

szczypiorek do dekoracji

sól i pieprz

zielona-pasta-z-awokado-groszku-i-roszponki-768x1024 Zielona pasta z awokado, groszku i roszponki

Rukolę, zielony groszek, czosnek i oliwę blendujemy na gładką masę.

Awokado myjemy i rozcinamy na pół. Wyjmujemy pestkę i za pomocą łyżki wyciągamy miąższ. Łączymy go serkiem i pesto z roszponki i groszku i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przekładamy do miseczki i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Taka zielona pasta z awokado, groszku i roszponki świetnie smakuje z krakersami.

Smacznego!

zielona-pasta-z-awokado-groszku-i-roszponki-768x1024 Zielona pasta z awokado, groszku i roszponki

(Visited 458 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *