Muffiny bananowo-jabłkowe bez cukru
Muffiny bananowo-jabłkowe bez cukru to moja kolejna propozycja muffinek dla dzieci, które są zarówno smaczne, jak i zdrowe. Moje dzieci je uwielbiają, a i ja chętnie im je podjadam. To takie ciastka, które nie zawierają w sobie ani nabiału, ani cukru, więc są bezpieczną propozycją na urodziny do przedszkola. W wersji imprezowej dodaję im kolorową posypkę z wafelków i moja córka jest wtedy zachwycona.
Inne pomysły na babeczki bez cukru:
Składniki
(12 sztuk)
Mokre
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 bardzo dojrzałe banany
1 duże jabłko
2 jajka
Suche
1 i 1/4 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 płaska łyżka kakao
Dodatki
garść rodzynek
Do jednego naczynia wkładamy wszystkie suche składniki: mąkę pełnoziarnistą, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Jabłko i banany myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Umieszczamy je w drugim naczyniu i blendujemy na gładką masę, dodajemy rozmącone jajka i olej – mieszamy.
Następnie łączymy składniki z obu naczyń i niezbyt dokładnie mieszamy je łyżką. Dodajemy rodzynki i mieszamy z ciastem.
Gotowe ciasto przelewamy do silikonowych foremek na muffiny i wypełniamy je do 3/4 wysokości. Muffiny bananowo-jabłkowe bez cukru wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na opcji góra-dół i pieczemy je ok. 18-20 minut do tzw. suchego patyczka. Muffiny studzimy na kuchennej kratce.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Mieszamy 15s/obr.5. Przekładamy suche składniki do miski, a do naczynia miksującego wkładamy banany, obrane i pokrojone na kawałki jabłko, olej i jajka i miksujemy 20s/obr.8. Do mokrych składników dodajemy suche oraz rodzynki i mieszamy 30s/noże wsteczne/obr.5.
Gotowe ciasto przelewamy do silikonowych foremek na muffiny i wypełniamy je do 3/4 wysokości. Muffiny bananowo-jabłkowe bez cukru wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na opcji góra-dół i pieczemy je ok. 18-20 minut do tzw. suchego patyczka. Muffiny studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!