Tarta ze szpinakiem i fetą

Ależ mamy piękną jesień w tym roku! Kilka dni temu wróciliśmy z urlopu w Krynicy Morskiej. Były chwile, kiedy chodziliśmy w krótkim rękawku, a raz nawet biegaliśmy po plaży boso. Takie rzeczy w październiku! Ale piękna aura podobno powoli się kończy. Gdy nastaje jesień, chętnie przygotowuję ciepłe kolacje. Idealnie do tego nadają się wszelkie wytrawne tarty i quiche np. tarta ze szpinakiem i fetą. Jest przepyszna! A przy tym niezbyt pracochłonna, naprawdę trudno ją zepsuć. Spróbujcie koniecznie!

Inne pomysły na wytrawne tarty:

tarta-ze-szpinakiem-i-fetą-thermomix-707x1024 Tarta ze szpinakiem i fetą
Składniki
(Wyższa forma o średnicy 30cm)
Spód
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 duże jajko
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie
1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego – 450 g
200 g śmietany 18%
4 jajka M lub L
1 kartonik sera typu feta – 270 g
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
świeżo mielony pieprz do smaku
tarta-ze-szpinakiem-i-fetą-thermomix-707x1024 Tarta ze szpinakiem i fetą

Do mąki dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko oraz sól i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Im szybciej, tym lepiej. Tortownicę lub wyższą ceramiczną formę o średnicy 30 cm smarujemy masłem i wylepiamy ciastem, formując wyższy brzeg. Formę z ciastem chowamy do lodówki na 30-60 minut. Następnie wyjmujemy i gęsto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy na złoty kolor na opcji góra-dół przez około 15 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Rozgrzewamy patelnię i stapiamy na niej łyżkę masła. Wykładamy szpinak i całkowicie rozmrażamy go. Dodajemy posiekany drobno lub sprasowany czosnek oraz fetę. Dokładanie mieszamy składniki i zdejmujemy z ognia.

Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je, dodajemy śmietanę i mieszamy ze sobą. Doprawiamy pieprzem i gałką i wlewamy do szpinaku. Dokładnie łączymy ze sobą składniki do powstania jednolitej masy.

Przelewamy masę szpinakową na podpieczony spód i wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180’C. Tartę ze szpinakiem i fetą zapiekamy przez około 35-40 minut na opcji góra-dół. Możemy podać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

Przepis na Thermomix

Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko oraz sól i wyrabiamy ciasto 30s/obr.5. Zagniatamy ciasto w kulę i wylepiamy ni wysmarowaną masłem tortownicę lub wyższą ceramiczną formę o średnicy 30 cm. Staramy się uformować wyższy brzeg tak, aby masa szpinakowa nie wylała się. Formę z ciastem chowamy do lodówki na 30-60 minut. Następnie wyjmujemy i gęsto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy na złoty kolor na opcji góra-dół przez około 15 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Rozgrzewamy patelnię i stapiamy na niej łyżkę masła. Wykładamy szpinak i całkowicie rozmrażamy go. Dodajemy posiekany drobno lub sprasowany czosnek, mieszamy chwilę i zdejmujemy z ognia. Przekładamy szpinak do naczynia miksującego, dodajemy pokrojoną na kawałki fetę, dokładamy śmietanę, jajka oraz pieprz i gałkę. Zakładamy miarkę i mieszamy składaniki 30s/obr.6.

Przelewamy masę szpinakową na podpieczony spód i wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180’C. Tartę ze szpinakiem i fetą zapiekamy przez około 35-40 minut na opcji góra-dół. Możemy podać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno.

tarta-ze-szpinakiem-i-fetą-thermomix-707x1024 Tarta ze szpinakiem i fetą

(Visited 968 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *