Pankejki bananowe na mące pełnoziarnistej
Gdy nastaje jesień, a wraz z nią chłodne dni, do łask w moim domu wracają ciepłe śniadania. Ostatnio zrobiłam dzieciom pyszne placki w nieco zdrowszej wersji –pankejki bananowe na mące pełnoziarnistej i bez dodatku białego cukru. Dzięki dodatkowi dojrzałych bananów są one naturalnie słodkie i smaczne.
Składniki
(około 10 sztuk)
Mokre
310 g maślanki
(1 i 1/4 szklanki)
2 dojrzałe banany
20 g masła
1 jajko
1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
Suche
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Do podania
1 banan
1 duża garść migdałów
syrop z agawy lub syrop klonowy
Jak zrobić pankejki bananowe z mąki pełnoziarnistej?
Na suchej patelni prażymy migdały, studzimy je i rozkruszamy w moździerzu na dość grube kawałki.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon oraz proszek do pieczenia. Mieszamy składniki.
Do drugiego naczynia wkładamy pokrojone na kawałki banany i miksujemy je na gładko, dodajemy maślankę, stopione masło, jajko i syrop z agawy lub syrop klonowy. Mieszamy składniki i łączymy je z suchymi do powstania gładkiej masy. Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję.
Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię. Pankejki bananowe smażymy na suchej patelni na średnim ogniu. Obracamy je na drugą stronę, gdy na górze pojawią się pęcherzyki powietrza.
Pankejki bananowe z mąki pełnoziarnistej podajemy na gorąco z plasterkami banana, posypane uprażonymi migdałami i polane syropem klonowym lub syropem z agawy.
Przepis na Thermomix
Zaczynamy od przygotowania migdałów. Prażymy je na suchej patelni i studzimy. Do naczynia miksującego wkładamy wystudzone migdały i siekamy obr.6/5s.
Do naczynia miksującego wkładamy masło i stapiamy 1min/80’C/obr.2. Dodajemy pokrojone na kawałki banany, jajka, maślankę i syrop z agawy lub klonowy i mieszamy 10s/obr.7. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon i mieszamy 15s/obr.5. Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję.
Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię. Pankejki bananowe smażymy na suchej patelni na średnim ogniu. Obracamy je na drugą stronę, gdy na górze pojawią się pęcherzyki powietrza.
Pankejki bananowe z mąki pełnoziarnistej podajemy na gorąco z plasterkami banana, posypane uprażonymi migdałami i polane syropem klonowym lub syropem z agawy.
Smacznego!