Quiche lotaryński z boczkiem
Są takie przepisy i dania, które bardzo lubimy, ale które trafiają na bloga z bardzo dużym opóźnieniem. Tak było i z tym quichem. Quiche lotaryński z boczkiem piekę regularnie już od jakiegoś roku. Przygotowuję go na różne spotkania w gronie rodziny i przyjaciół i podaję na gorąco od razu po upieczeniu i dlatego nie miałam okazji, żeby zrobić mu zdjęcia i wrzucić na bloga. Dziś wreszcie to nadrobiłam i mogę się z Wami podzielić przepisem na to pyszne danie, jakim jest quiche lotaryński z boczkiem. Jest wyrazisty w smaku, bardzo sycący i wspaniale rozgrzewa w chłodne dni.
Inne pomysły na wytrawne tarty:
- Quiche ze szparagami, pomidorkami i szynką parmeńską
- Tarta francuska z pomidorami i mozzarellą
- Tarta ze szparagami i parmezanem
- Tarta ze szpinakiem i fetą
- Tarta z kurczakiem i camembertem
Składniki
(Forma o średnicy 26 cm)
Spód
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie
150 g mozzarelli
50 g parmezanu
150 g boczku w plastrach
150 g mleka
200 g śmietanki 30%
4 jajka
1.5 cebuli
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki soli
pieprz do smaku
Do dekoracji
2 łodyżki szczypiorku
Jak zrobić quiche lotaryński z boczkiem?
Zaczynamy od przygotowania spodu. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko oraz sól i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Podsypujemy stolnicę mąką i rowałkowujemy na niej ciasto. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy rozwałkowanym ciastem tak, aby sięgało ono brzegów formy. Ciasto dość gęsto nakłuwamy widelcem i chowamy formę na 30-60 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i zapiekamy na opcji góra-dół do lekkiego zezłocenia przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C .
Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a parmezan na małych. Cebulę siekamy w drobną kostkę, a boczek w cienkie paski.
Na suchej patelni podsmażamy boczek do zarumienienia. Przekładamy do innego naczynia, rozgrzewamy na patelni łyżeczkę masła i podduszamy na nim cebulę. Mieszamy ją z boczkiem i doprawiamy pieprzem.
Połowę startej mozzarelli układamy na podpieczonym spodzie ciasta. Na wierzchu równomiernie rozkładamy cebulę z boczkiem i posypujemy ją pozostałą mozzarellą. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich śmietankę, mleko oraz starty parmezan. Doprawiamy sprasowanym ząbkiem czosnku, gałką muszkatołową, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki i zalewamy nimi ciasto.
Quiche lotaryński wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy na opcji góra-dół do lekkiego zarumienienia przez około 40-45 minut.
Quiche lotaryński podajemy na ciepło lub zimno. Przed podaniem posypujemy go posiekanym szczypiorkiem.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy mąkę, jajko, pokrojone na kawałki masło oraz sól i wyrabiamy ciasto 30s/obr.5. Zagniatamy ciasto w kulę. Podsypujemy stolnicę mąką i rowałkowujemy na niej ciasto. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy rozwałkowanym ciastem tak, aby sięgało ono brzegów formy. Ciasto dość gęsto nakłuwamy widelcem i chowamy formę na 30-60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i zapiekamy na opcji góra-dół do lekkiego zezłocenia przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Do naczynia miksującego wkładamy pokrojoną na kawałki mozzarellę i rozdrabniamy 3s/obr.5. Przekładamy ser do innego naczynia. Odważamy 50g gramów parmezanu, wkładamy go do naczynia miksującego i ścieramy 10s/obr.10. Przekładamy do innego naczynia. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę i rozdrabniamy 5s/obr.5. Boczek kroimy na cienkie paski.
Na suchej patelni podsmażamy boczek do zarumienienia. Przekładamy do innego naczynia, rozgrzewamy na patelni łyżeczkę masła i podduszamy na nim cebulę. Mieszamy ją z boczkiem i doprawiamy pieprzem. Połowę startej mozzarelli układamy na podpieczonym spodzie ciasta. Na wierzchu równomiernie rozkładamy cebulę z boczkiem i posypujemy ją pozostałą mozzarellą.
Do naczynia miksującego na wirujące noże wrzucamy ząbek czosnku i siekamy 5s/obr.10. Dolewamy śmietankę oraz mleko, wbijamy jajka, wsypujemy parmezan oraz sól, pieprz, tymianek i gałkę muszkatołową i mieszamy 15s/obr.5. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy ciasto.
Quiche lotaryński z boczkiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy na opcji góra-dół do lekkiego zarumienienia przez około 40-45 minut.
Quiche lotaryński z boczkiem podajemy na ciepło lub zimno. Przed podaniem posypujemy go posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!