Ajerkoniak chałwowy

Zaczął się grudzień, powoli zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. To taki czas, kiedy zaczynamy myśleć o prezentach i nerwowo ich poszukiwać. Od kilku już lat przygotowuję dla bliższych i dalszych znajomych jadalne prezenty: domowe słodycze, syropy i alkohole. W tym roku podaruję bliskim zamiast klasycznego ajerkoniaku, ajerkoniak chałwowy. Jest delikatnie kremowy z wyraźnym posmakiem sezamu. Świetnie smakuje jako dodatek do ciast. Taki adwokat będzie także ciekawym trunkiem na sylwestrowym stole. Jeżeli tak jak ja lubicie słodkie k0biece alkohole, koniecznie wypróbujcie przepis na ajerkoniak chałwowy.
Inne pomysły na domowe alkohole:

ajerkoniak-chałwowy-708x1024 Ajerkoniak chałwowy
Składniki
6 żółtek
200 g cukru
250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
250 ml wódki
60 g pasty tahini
1 łyżka cukru waniliowego
ajerkoniak-chałwowy-708x1024 Ajerkoniak chałwowy

Jajka myjemy bardzo dokładnie, a następnie sparzamy skorupki wrzątkiem. Oddzielamy żółtka od białek.

Żółtka ucieramy na białą puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej cukier. Żółtka z cukrem miksujemy tak długo, aż cały cukier zostanie zmiksowany i nie będzie wyczuwalny, a kogel mogel będzie jasny i puszysty. Następnie dodajemy do masy pastę tahini i miksujemy do połączenia się składników. Gdy masa już będzie gładka, powolutku bardzo cienkim strumykiem wlewamy mleko skondensowane. Cały czas miksujemy masę jajeczną na niskich obrotach miksera. Później równie powoli wlewamy wódkę i cały czas miksujemy masę. Trzeba to robić naprawdę wolno, żeby nasz ajerkoniak chałwowy się nie zwarzył. Następnie przelewamy go do butelki i chłodzimy w lodówce.

ajerkoniak-chałwowy-708x1024 Ajerkoniak chałwowy

Przepis na Thermomix
Jajka myjemy bardzo dokładnie, a następnie sparzamy skorupki wrzątkiem. Oddzielamy żółtka od białek. Zakładamy motylek, a do naczynia miksującego wkładamy żółtka, cukier i cukier waniliowy. Ubijamy kogel mogel 5min/70’C/obr.3. Następnie dodajemy pastę tahini i mieszamy 30s/obr.5. Dodajemy wódkę oraz mleko i ponownie podgrzewamy 5min/70’C /obr.3. Nasz ajerkoniak chałwowy jest gotowy.
Przelewamy go do butelki i chłodzimy w lodówce.

Smacznego!

ajerkoniak-chałwowy-708x1024 Ajerkoniak chałwowy

(Visited 3 265 times, 1 visits today)


1 thought on “Ajerkoniak chałwowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *