Rollsy z tortilli z suszonymi pomidorami i rukolą
Wczoraj zrobiłam na szybko takie eksperymentalne rollsy z tortilli z suszonymi pomidorami i rukolą. Bardzo mi posmakowały, są niezwykle proste w przygotowaniu, a przy tym wyraziste w smaku. Świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół, a ja zrobiłam je na dzisiejszego Sylwestra.
Korzystając z okazji chciałabym Wam złożyć najlepsze życzenia, przede wszystkim zdrowia i wszelkiej pomyślności w Nowym Roku.
Składniki
2 placki tortilli
150 g sera typu feta
1 duży ząbek czosnku
2 garście rukoli
10 suszonych pomidorów z zalewy
Rozgniatamy ząbek czosnku i mieszamy go z fetą.
Każdy z placków od tortilli układamy na kawałku folii aluminiowej. Połową sera smarujemy jeden placek, a połową drugi. Równomiernie rozkładamy rukolę na obu plackach. Pomidorki kroimy w paski i rozkładamy na plackach od tortilli. Następnie ciasno zwijamy je w rulon i zawijamy w folię aluminiową. Odkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki, żeby łatwiej się kroiły.
Schłodzone placki tortilli odwijamy z folii aluminiowej i kroimy na około 1-1,5 cm rollsy. Podajemy je na talerzu lub desce posypanej listkami rukoli.
Przepis na Thermomix
Na wirujące noże wrzucamy ząbek czosnku i rozdrabniamy 3s/obr.10. Dokładamy fetę i mieszamy 10s/obr.5.
Każdy z placków od tortilli układamy na kawałku folii aluminiowej. Połową sera smarujemy jeden placek, a połową drugi. Równomiernie rozkładamy rukolę na obu plackach. Pomidorki kroimy w paski i rozkładamy na plackach od tortilli. Następnie ciasno zwijamy je w rulon i zawijamy w folię aluminiową. Odkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki, żeby łatwiej się kroiły.
Schłodzone placki tortilli odwijamy z folii aluminiowej i kroimy na około 1-1,5 cm rollsy. Podajemy je na talerzu lub desce posypanej listkami rukoli.
Smacznego!